Емманюель Макрон закликав німецьких соціал-демократів увійти в уряд.

Відомо, що французький президент у телефонній розмові переконував голову СДПН Мартіна Шульца погодитися на відновлення «великої коаліції» з ХДС/ХСС.

 

 

Про телефонну розмову Макрона й Шульца повідомила німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung. Лідер німецьких соціал-демократів підтвердив виданню, що отримав «відповідні сигнали» від президента Франції. «Допомогти виборювати свої права працівникам і працівницям Європа здатна лише об’єднаними зусиллями, а не, приміром, Франція чи Німеччина поодинці. Тому соціал-демократи повинні не боятися брати на себе відповідальність», – так цитує видання передані Шульцом слова Макрона.

 

Французький президент активно виступає за реформування Європейської Унії й у вересні навіть запропонував укласти такий собі новий «Єлисейський договір», який заклав би основу для сучасного німецько-французького ринку. Для реалізації цієї ініціативи йому необхідна підтримка стабільного уряду в Берліні. Шульц, котрий обіймав раніше посаду голови Європарламенту, також висловився за необхідність посилення європейської співпраці.

 

Мартін Шульц зізнався, що отримував телефонні дзвінки й SMS також від інших європейських лідерів зі закликом увійти до урядової коаліції. Зокрема, голова СДПН мав досить тривалу телефонну розмову на цю тему з грецьким прем'єр-міністром Алексісом Ціпрасом, котрий висловив таку думку: «По-справжньому ліва, прогресивна позиція полягає не в тому, щоб зберегти свою політичну ідентичність незайманою, а в проведенні реформ і готовності до змін». Ціпрас висловив упевненість, що Шульц ухвалить правильне рішення.

 

Нагадаємо, що голова Соціал-демократичної партії Німеччини раніше неодноразово заявляв про небажання відновлювати «велику коаліцію». Щоправда, за останні дні його заяви з цього приводу стали вже не такими категоричними. Лідер німецьких соціал-демократів тепер стверджує, що остаточне рішення з цього питання буде ухвалене під час партійного з’їзду в грудні.

04.12.2017