Єврокомісія відмовила Україні в третьому транші на 600 млн євро.

 

Європейський Союз не перераховуватиме Україні останній транш макрофінансової допомоги на 600 млн євро в рамках затвердженої у 2015 році програми щодо 1,8 млрд євро, але готовий розглянути питання про подальшу підтримку нашої країни за умови прискорення реформ.

 

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, котру цитує аґенція УНІАН.

 

"Чотирьох зобов'язань, пов'язаних з третім і остаточним траншем цієї програми, наразі не виконано. На цьому тлі комісія не має змоги виплатити останній транш у рамках поточної програми", – зазначили у Брюсселі, коментуючи перебіг програми макрофінансової допомоги ЄС для України на 1,8 млрд євро, затвердженої у квітні 2015 року, за якою наша країна вже отримала два транші на 1,2 млрд євро.

 

Як зазначено в повідомленні, на зустрічі під час саміту "Східного партнерства" у Брюсселі Президент Петро Порошенко висловив голові Єврокомісії Жанові-Клодові Юнкеру зацікавленість у новій програмі підтримки з боку ЄС. "З боку України посилення імпульсу реформ і протидія внутрішньому тиску для розвороту політики щодо важливих реформ матимуть вирішальне значення, особливо в найближчі місяці", – наголосили в Єврокомісії.

 

Водночас у ЄК заявили про готовність оцінити актуальність макрофінансової допомоги і, якщо треба, запропонувати нову програму підтримки на початку 2018 року, проте наголосили на необхідності економічної оцінки потреби в зовнішньому фінансуванні і підготовки деталей пропозиції.

 

"Крім того, важливо забезпечити, щоби програма МВФ у країні залишалася на належному рівні. Будь-яка пропозиція муситиме отримати схвалення Європейського парламенту і Ради ЄС відповідно до нормативної законодавчої практики", – йдеться в заяві.

 

Єврокомісія закликала Україну зберегти імпульс реформ у напрямах, де існує прогрес, і завершити заходи, які були виконані в рамках поточної програми.

 

Водночас Президент України Петро Порошенко коментував децизію Єврокомісії – ще до того, як її оприлюднили публічно – оптимістично.

 

"Щойно вийшло комюніке Європейської комісії за підсумком моїх переговорів під час саміту Східного партнерства. Хочу підкреслити, що переговори були дуже непростими. Дуже непростими. Президент Єврокомісії, єврокомісари в тій складній бюджетній ситуації, в якій зараз перебуває Європейський Союз, ухвалили важливе для України рішення – рішення про надання Україні четвертого траншу макрофінансової допомоги. Обсяг її, як я й говорив, 1,8 млрд євро", – сказав Порошенко на зустрічі з бізнесменами в Києві.

 

01.12.2017