Автори мапи, котра обурила Синютку, здивовані скандалом на Львівському безпековому форумі.

 

Базована у Лондоні організація European Council on Foreign Relations висловила подив скандалом, зумовленим використанням своєї мапи на Львівському безпековому форумі, й заявила про те, що вона не визнає окремішнього статусу територій, контрольованих рухами "ДНР" і "ЛНР".

 

Про це йдеться в листі директора європейських програм European Council on Foreign Relations Фредріка Весслава (Fredrik Wesslau), надісланому у відповідь на запитання Zbruc.eu. Пан Весслау є одним із авторів дослідження щодо "сірих зон" Європи, опублікованому на сторінці ECFR 1 вересня 2016 року, в котрому вперше було використано згадану мапу. 

 

 

 

"Я радше здивований, що наша графіка спричинила таку оказію на конференції", – написав представник центру.

 

"Використання назви "Донецька та Луганська народні республіки" є широковживаним і не свідчить про леґітимізацію або визнання суб'єктів, підконтрольних Росії, або пов'язаних із нею суб'єктів", – заявив Фредрік Весслав.

 

"Будь-хто, хто читав текст, котрий супроводжувався мапою, міг швидко пересвідчитися, що ми не підтримуємо окупації частини Донбасу", – зазначив представник European Council on Foreign Relations.

 

Пан Весслав сказав, що це перший скандал, зчинений представниками зображених на мапі країн, через цю публікацію. 

 

"Ніхто – ні офіційна особа, ні будь-хто інший – з країн "Східного партнерства" не висловлював нарікань. Навпаки, реакція була позитивною, зокрема через те, що ця річ пояснює, як Росія використовує інтрументи "сірих зон" для дестабілізації та підривання своїх сусідів", – наголосив пан Весслау.

 

Нагадаємо, у четвер голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка вчинив скандал на Львівському безпековому форумі, назвавши провокативним використання на одній із панельних дискусій мапи з зображенням окупованих Росією територій у чорноморському реґіоні, на котрій ОРДіЛО були підписані як People’s republics of Donetsk and Lugansk – "Донецька та Луганська народні республіки". Синютка передав скаргу до Служби безпеки України, і там підтвердили намір допитати організаторів форуму.

 

01.12.2017