Галицький райсуд Львова визнав винними у державній зраді та участі в незаконному збройному формуванні двох бойовиків «ЛНР». Віктору Випряжкіну та Максиму Сімоненку присудили по 13 років тюрми з конфіскацією всього майна.

 

За матеріалами справи, чоловіки 23 лютого 2022 року добровільно прибули до пункту збору мобілізованих терористичної організації «ЛНР» і вступили до її лав, повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вироки від 5 січня.

 

Луганчанина Віктора Випряжкіна зарахували до списків особового складу 2 стрілецької роти 2 стрілецького батальйону «народної міліції» терористичної організації «ЛНР» на посаду водія, а згодом старшини.

 

На початку березня минулого року Випряжкіна й інших бойовиків «ЛНР» возили до міста Валуйки Белгородської області РФ. Там чоловік пройшов військову підготовку до майбутніх боїв проти України, набув навичок стрільби з вогнепальної зброї та кидання гранат.

 

На початку квітня 2022 року Випряжкін прибув до села Старовірове Харківської області. У цьому селі був склад боєприпасів РФ поблизу піщаного кар’єра. Випряжкін та інші солдати, зокрема, охороняли цей склад. Обвинувачений та інші мобілізовані виконували обов’язки караульної служби з охорони складів ракетно-артилерійського озброєння.

 

Наприкінці квітня того року Випряжкін спільно з іншими 70 мобілізованими займалися облаштуванням та укріпленням восьми вогневих позицій ЗС РФ в лісосмузі для ведення бою, риттям окопів, будівництвом бліндажів і охороняли склади з боєприпасами.

 

Інший обвинувачений Максим Сімоненко виконував обов’язки «стрільця», а також забезпечував безпеку військових РФ і бойовиків «ЛНР» у захоплених населених пунктах Луганської та Харківської областей.

 

Випряжкін і Сімоненко потрапили в полон Збройних Сил України 12 вересня 2022 року під час боїв у місті Куп’янськ Харківської області.

 

Обох звинуватили у державній зраді, участі у терористичній організації та незаконному збройному формуванні. У судовому засіданні вони вину визнали й обставин справи не оскаржували. Їм призначено по 13 років позбавлення волі кожному з конфіскацією всього майна.


 

23.01.2023