РПЦ надала особливий статус для Московського патріархату в Україні.

 

Архієрейський собор РПЦ вирішив окремо прописати в статуті Російської православної церкви, що центр управління УПЦ Московського патріархату розташований у Києві.

 

Про це повідомляє Укрінформ.

 

"Враховуючи особливий статус широкої автономії Української православної церкви, керівний центр якої знаходиться в Києві, Священний синод представив Архієрейському собору пропозицію, що надійшла від Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, виділити в самостійну главу положення статуту Російської православної церкви, що стосуються Української православної церкви, керівний центр якої знаходиться в Києві", – зазначено в документі.

 

Відтак Архієрейський собор окремо прописав у статуті Російської православної церкви, що центр управління УПЦ Московського патріархату є в Києві.

 

Раніше предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій на засіданні Архієрейського собору Російської православної церкви попросив наголосити на особливому статусі УПЦ МП в статуті РПЦ. За його словами, це потрібне, "щоб уникнути подальших спекуляцій, спрямованих на підрив авторитету Української православної церкви в очах мільйонів українців". 

 

Ініціатива – це відповідь на законопроект, зареєстрований у ВР, щодо декларування в офіційних назвах Церков їхніх справжніх юрисдикцій.

 

"Ця глава – подарунок данайців, просто спроба відповіді церковного керівництва на питання вірян, яке ж місце УПЦ... Вони, швидше за все, зробили вигляд, що прислухалися до аргументів громадськості і захотіли прояснити статус. З одного боку, добре, що вони почули голос громадськості. З іншого боку, УПЦ залишилася в РПЦ. Москва дещо подовжила нам поводок, але це все одно поводок. Статус УПЦ, як і раніше, буде закріплений у документах РПЦ. Нормативні документи РПЦ залишаються для нас ключовими у визначенні нашого місця. Незалежно від того, що вони напишуть про нас, головне – це буде прописано в статуті РПЦ. Нам кинули кістку. Якби нас хотіли оголосити самостійними, то нас би оголосили самостійними і дали б Томос про автокефалію. Цього не сталося", – прокоментував Ілля Бей, богослов, в минулому викладач Київської духовної академії УПЦ МП.

 

Сайт Релігія в Україні в своїй аналітиці щодо змін до статуту пише, що в установчому документі додався пункт про те, що статут УПЦ має затверджуватися патріархом московським – раніше такого не було.

 

Також статут змушує згадувати ім'я московського патріарха у всіх храмах перед згадкою про предстоятеля УПЦ МП - такого обов'язку теж не було.

 

Іще собор передбачив, що рішення про створення та ліквідацію єпархій УПЦ та визначення їхніх територіальних меж мають приймати синод і собор.

 

01.12.2017