Тіллерсон на прикладі України пояснив важливість енергобезпеки для Європи.

 

Державний секретар Сполучених Штатів Америки заявив, що нещодавні події, пов'язані з "газовим" шантажем України з боку Російської Федерації, підтвердили важливість зміцнення енергетичної безпеки цілої Європи та зменшення її залежності від одного постачальника.

 

Про це Тіллерсон сказав під час виступу в Центрі Вудро Вілсона у Вашингтоні на тему "США та Європа: зміцнення західних альянсів", повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Криза в Україні також дала чітко зрозуміти, як поставки енергоресурсів можуть бути використані в якості політичної зброї", – зазначив голова зовнішньополітичного відомства США.

 

Він наголосив, що Сполучені Штати зі свого боку лібералізували правила щодо експорту газу LNG та корисних копалин з метою зміцнення енергетичної безпеки Європи, "надавши доступ до надійних, доступних, різноманітних та безпечних джерел енергії, до цих фундаментальних для національної безпеки цілей".

 

Тіллерсон наголосив, що Америка забезпечила диверсифікацію енергоджерел європейським партнерам та має намір іти далі в цьому напрямі. "Сполучені Штати продовжать підтримувати проекти з розбудови європейської інфраструктури, такі як завод з прийому газу LNG в Польщі, а також інтерконнектори в Греції і Болгарії", – сказав держсекретар.

 

З його слів, мета – "щоб жодна країна за межами Європейського енергетичного союзу не могла використовувати свої ресурси або свою позицію на глобальному енергетичному ринку для того, щоб вимагати чогось від інших країн".

 

Голова Державного департаменту США також зауважив, що офіційний Вашингтон продовжує розглядати подальший розвиток трубопроводів "Північний потік–2" та TurkStream як нерозсудливий. "Вони лише підвищать домінування на ринку з боку єдиного постачальника у Європу", – наголосив державний секретар США.

 

29.11.2017