Російські слідчі планують провести нові експертизи у справі про вбивство царської сім'ї.

Слідчий комітет РФ хоче, зокрема, встановити, чи було вбивство останнього російського імператора Миколи II і членів його родини в 1918 році ритуальним.  

 

 

Про новий напрям слідства повідомила старша слідча з особливо важливих справ СК РФ Марина Молодцова в понеділок, 27 листопада, на конференції «Справа про вбивство царської сім'ї: нові експертизи та матеріали. Дискусія» в Стрітенському монастирі. За її словами, слідство планує провести «психолого-історичну судову експертизу» з даного питання. «Для цього буде сформована експертна рада, до якої ввійдуть співробітники Академії наук, Московського і Санкт-Петербурзького університетів, працівники архівів і священики Російської православної церкви», – цитує її слова інформаційне агентство «РИА Новости».

 

Виступаючи раніше на тій же конференції, голова Патріаршої ради з культури РПЦ єпископ Тихон (Шевкунов) заявив: у «значної частини членів церковної комісії, котрі працювали з єкатеринбурзькими рештками, немає сумнівів, що вбивство було ритуальним». Він додав також, що цю версію «треба довести й обґрунтувати». «Те, що імператора, котрий нехай навіть і відрікся, вбивають таким чином, те, що жертви були розподілені по вбивцях, про що свідчить Юровський (Яків Юровський – чекіст, керівник розстрілу царської родини, справжнє його ім’я Янкель Хаїмович, – Z), і що багато хто хотів бути царевбивцею. Вже це говорить про те, що для багатьох це був особливий ритуал», – продовжив єпископ Тихон.

 

У вересні 2015 року СК РФ відновив розслідування справи про загибель членів російського імператорського дому Романових, яке було припинено 1998-го у зв'язку зі смертю осіб, котрі вчинили вбивство.

 

Микола II і члени його родини були розстріляні в ніч з 16 на 17 липня 1918 року в підвалі Іпатіївського будинку в Єкатеринбурзі. 1998 року виявлені під Єкатеринбургом рештки членів царської сім'ї були перепоховані в усипальниці Петропавлівської фортеці в Санкт-Петербурзі.

28.11.2017