Суд в Індії виправдав 35 борців з піратами, зокрема й українців.

Раніше кожного з них засудили до п’яти років позбавлення волі.

 

 

Високий суд Мадраса в понеділок, 27 листопада, задовольнив апеляцію 14 громадян Естонії, 12 громадян Індії, шістьох британців і трьох українців, котрі були затримані ще в жовтні 2013 року, а на початку минулого року засуджені до тюремного ув'язнення судом нижчої інстанції.

 

Більшість цих людей – колишні професійні військовики. Вони служили на судні Seaman Guard Ohio, яке належить американській компанії, і займалися супроводом торговельних кораблів і їхньою охороною від піратів поблизу берегів Сомалі та в інших районах Індійського океану.

 

18 жовтня 2013 року Seaman Guard Ohio, згідно з матеріалами звинувачення, зайшло в територіальні води Індії біля берегів штату Таміл Наду для дозаправки. Там судно й затримала берегова охорона. На борту індійська влада виявила 35 одиниць вогнепальної зброї та близько шести тисяч набоїв.

 

Спочатку заарештована команда була звинувачена в незаконному вході в територіальні води, незаконній дозаправці та володінні незадекларованою зброєю. Потім з трьох пунктів звинувачення залишили один – про зброю.

 

Апеляційний суд погодився з доводами підсудних і їхніх адвокатів, згідно з якими Seaman Guard Ohio в момент перехоплення береговою охороною опинилися в тяжкому становищі в морі без пального. Зброя ж була призначена для боротьби з піратами на морі, а не для будь-яких незаконних дій на території Індії – повідомило видання Seatrade Maritime News.

 

Індійська прокуратура може протягом 90 днів оскаржити рішення Високого суду Мадраса у вищій судовій інстанції країни.

27.11.2017