Білоруси відзначають День героїв.

 

З нагоди білоруського свята День героїв до Львова з Білорусі приїхала делегація руху солідарності «Разом». Вчора, 26 листопада, з нагоди свята відбулася зустріч з білоруським поетом, політичним в’язнем Славоміром Адамовічем, передає ЗіК.

 

Зранку делегація вшанувала пам’ять повстанців 1863–1864, 1930–1931 рр, Героїв Небесної сотні, Героїв, які загинули у війні на сході України. Сьогодні, 27 листопада, о 15 год. біля входу до міської ради Львова розпочалась акція, присвячена Дню героїв Слуцького повстання, розповів білоруський політик В’ячеслав Сівчик.

 

Слуцьке повстання – збройне повстання проти радянської влади в районі Слуцька (Білорусь) у листопаді-грудні 1920 року. Приблизно місяць білоруські загони, що складалися переважно з місцевих селян, чинили опір наступальним радянським військам.

 

«Слуцькі селяни змагалися під тими ж гаслами, під якими змагаємося ми. Це наш прапор, наша земля. Дякуємо Богові, що у нас була така історія, коли прості люди, селяни захищали Білорусь від окупантів, від більшовицької навали», – сказав В’ячеслав Сівчик.

 

Перший політв’язень режиму Олександра Лукашенка Славамір Адамовіч, який відсидів вісім місяців у тюрмі (чотири з яких – у СІЗО КДБ), наголосив, що сьогоднішній режим у Білорусі насамперед антибілоруський, патріоти називають його режимом внутрішньої окупації.

 

«Режим брутально розганяв людей, які зібралися на нашу акцію у Білорусі, не зважаючи на вік і стать. Так може себе поводити тільки антинародна влада», – сказав Славамір Адамовіч.

27.11.2017