Польського історика, представника ІНП депортували з Росії.

Міністр оборони Польщі назвав ці дії Кремля «актом ворожості».

 

                                                Генрик Ґлембоцький

 

Російська ФСБ затримала польського історика Генрика Ґлембоцького (Henryk Głębocki) в Москві і видворила його з Росії. Про це повідомив Інститут національної пам'яті Польщі, представником якого й був цей науковець.

 

Ґлембоцький перебував у Росії з 14 листопада. Він досліджував архівні матеріали, які стосуються польсько-російських відносин XIX–XX століттях. Водночас науковець брав участь у семінарах і лекціях.

 

Відомо, що 22 і 23 листопада історик провів відкриті лекції в головному офісі петербурзького відділення «Меморіалу» і Польському інституті в Санкт-Петербурзі, після чого поїхав до Москви. Співробітники ФСБ затримали його, коли він виходив з потяга в Москві 24 листопада. Тоді ж Ґлембоцькому був зачитаний наказ про те, що він повинен покинути Росію протягом доби. Зараз історик перебуває в Польщі.

 

«Рішення ФСБ без вказівки фактичної причини депортації і можливості її опротестувати означає одночасно заборону на новий в'їзд на територію РФ», – сказано в повідомленні ІНП. Сам Ґлембоцький розповів, що відмовився підписувати документ, який йому надали співробітники ФСБ, за відсутності представників посольства Польщі.

 

 «Це видатний історик, котрий займався, зокрема, проблемами, пов’язаними зі службами безпеки радянської держави, дуже глибокого це аналізував (...) Депортацію Росією історика з ІНП Генрика Ґлембоцького можна вважати актом ворожості щодо істориків, котрі показують степінь узалежнення і поневолення поляків Радянським Союзом. Я б так це інтерпретував», – заявив міністр оборони Польщі Антоній Мацєревіч (Antoni Macierewicz) у коментарі для Polskie Radio.

 

Російська сторона поки що ситуацію не прокоментувала. У адміністрації російського президента запевнили, що вперше про таке чують. «Ні, про це в Кремлі невідомо, ці рішення не ухвалюються в Кремлі», – заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання журналістів, чи не є це дзеркальною відповіддю на висилку з Польщі російського історика Дмитра Карнаухова.

27.11.2017