Більш як половина німців виступає за «велику коаліцію».

Про це свідчать останні результати соціологічних досліджень у Німеччині.

 

 

Як демонструють результати опублікованого в неділю, 26 листопада, опитування, яке провів демоскопічний інститут Emnid на замовлення видання Bild am Sonntag, 52 відсотки громадян Німеччини виступають за те, щоб попередня коаліція, сформована Християнсько-демократичним союзом, Християнсько-соціальним союзом й Соціал-демократичною партією Німеччини, залишалася при владі.  

 

Фактично за тиждень німці досить відчутно змінили свою думку щодо урядової коаліції та ймовірності позачергових виборів до Бундестаґу. Фактично всі опитування громадської думки, проведені зразу ж після провалу перемовин щодо створення так званої «ямайської коаліції» (ХДС/ХСС, Вільна демократична партія і «зелені») минулого понеділка й вівторка, показували, що більшість німців (приблизно 60 відсотків) виступає за позачергові вибори.  

 

До речі,  ті ж свіжі дослідження Emnid на замовлення видання Bild am Sonntag засвідчили, що так звані «великі партії» (християнські демократи і соціал-демократи) за тиждень покращили свої електоральні позиції. ХДС/ХСС підтримують тепер стільки ж, як і під час виборів 24 вересня, – 33 відсотки громадян. Таким чином, партія бундесканцлерки Анґели Меркель за тиждень наростила свою підтримку на два відсотки. Соціал-демократи додали один відсоток до свого рейтингу й нині мають підтримку 22-х відсотків виборців.

 

Нагадаємо, що відразу після виборів керівництво Соціал-демократичної партії Німеччини відкинуло можливість продовжувати участь у «великій коаліції» з ХДС/ХСС, оголосивши про перехід в опозицію. Але тепер голова СДПН Мартін Шульц (Martin Schulz), котрий раніше чи не найпалкіше виступав за проведення позачергових виборів до Бундестаґу, заявив, що рішення про участь соціал-демократів в урядовій коаліції мають ухвалити за підсумками голосування на партійному з’їзді.

 

Наступного тижня президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) зустрінеться з лідерами ХДС і ХСС Анґелою Меркель і Горстом Зеєгофером (Horst Seehofer), а також з головою СДПН Мартіном Шульцом для перемовин про подальші кроки після провалу попередніх консультацій про формування уряду. 

26.11.2017