Порошенко: Допоки ЄС є еталоном успіху, Україна хотітиме стати його частиною.

 

Президент Петро Порошенко закликав Європейський Союз визначити нові цілі у співпраці з Україною та закликав Європу бути жорсткішою.

 

Про це голова держави сказав у виступі на пленарній сесії 5-го саміту "Східного партнерства" у Брюсселі, повідомляє прес-служба АП.

 

"Не розглядаймо "Східне партнерство" як спосіб запобігти прагненню країн регіону до перспективи членства в ЄС. Допоки ЄС є еталоном успіху, країни хотітимуть стати його частиною. Європейський Союз має захищати себе від тих, хто кидає йому виклик, а не від тих, хто дивиться на ЄС з надією та захопленням", – закликав Президент.

 

Порошенко зауважив, що кілька років мало хто вірив у те, що Україна подолає шлях до Асоціації та безвізового режиму.

 

"В Україні ми пам’ятаємо складні перші кроки перед тим, як Європейський Союз таки пристав на ці стратегічні ініціативи. Ми чули мільйони виправдань, перемішаних втомою та тиском. Пройшли роки і ці ініціативи стали нашою спільною історією успіху", – похвалився голова держави.

 

Президент подякував очільникам Унії за лідерство та мудрість. "Настав час визначати нові цілі", – закликав він.

 

"Маємо налаштовувати наші вітрила, аби подолати бурхливі води у напрямі до нових можливостей: заохочуючи країни, які мають європейські прагнення та демонструють прогрес на демократичному шляху; вказавши шлях розвитку для кожної країни на основі її прагнень та досягнень", – пропонує голова держави.

 

"Україна розраховує насамперед на так звані "чотири союзи" – Енергетичний союз, Цифровий єдиний ринок, Митний союз та асоціація з Шенгенською зоною. Ми хочемо більше Європи в Україні", – конкретизував Порошенко.

 

"Будуймо наше партнерство на основі розумної диференціації, а не жорсткої однаковості; спільних цінностей, а не короткозорої технократії; сміливих амбіцій, а не незграбних виправдань", – заапелював голова держави.

 

Окрім того, Президент закликав Європу стати жорсткішою "політично, риторично та ідеологічно".

 

"Нам не варто більше ховатися за нечіткими технократичними формулюваннями – маємо говорити чітко, як ніколи. Нам не варто більше обирати між ідеалами та власними інтересами – маємо об’єднатися гідною метою у наших найкращих інтересах. Нам не варто більше обмежувати потенціал нашого партнерства – маємо розкрити його та бути стратегічними і далекоглядними", – закликав Порошенко.

 

24.11.2017