Учасники саміту «Східного партнерства» ухвалили підсумкову декларацію.

Напередодні саміту неодноразово з’являлася інформація про суперечки навколо багатьох пунктів документа.

 

 

Про те, що голови держав та урядів країн-членів ЄУ та їхні східноєвропейські партнери ухвалили декларацію саміту «Східного партнерства», повідомив у своєму Twitter’i брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк (Rikard Jozwiak). «Декларацію Східного партнерства було схвалено. Немає жодних питань чи протестів», – читаємо на його сторінці в соціальній мережі.

 

За кілька годин до цього міністр закордонних справ Латвії Едґар Рінкевичс заявив, що лідери держав та урядів країн «Східного партнерства» і Європейської Унії досягли згоди щодо тексту фінальної декларації саміту. «Мій досвід з Ризького саміту засвідчує, що можна завжди очікувати на сюрпризи в останню мить, навіть коли глави держав та урядів налаштовані на схвалення. Згідно з інформацією, яку я щойно отримав, усі суперечливі питання з’ясовані», – заявив Рінкевичс. Він висловив сподівання, що саміт у Брюсселі мине «без жодних сюрпризів в останню мить» і лідери держав та урядів будуть здатні формально схвалити декларацію.

 

Раніше єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган заявляв, що дискусії про підсумкову декларацію саміту були складними. «Цей процес насправді непростий, бо потрібно досягти консенсусу між 32 країнами – 28 членами ЄУ та шістьма партнерами. І це потребує особливого мистецтва», – додав Ган.

 

Відомо, що найгарячіша дискусія тривала в останні дні щодо низки пунктів, в тому числи щодо тих, які стосуються російської агресії проти низки країн-членів «Східного партнерства», та перспективи подальшого зближення ЄУ з Україною, Грузією і Молдовою. З джерел, близьких до Адміністрації Президента України, навіть доходила інформація, що Петро Порошенко погрожував не приїхати на саміт до Брюсселя, якщо суперечок щодо документа не вдасться залагодити.

24.11.2017