За вихід до другого туру конкурують Порошенко, Тимошенко, Вакарчук.

 

Якби президентські вибори відбулися найближчої неділі, то найбільшу підтримку населення отримав би чинний Президент України Петро Порошенко: за нього готові проголосувати 16,1% респондентів.

 

Про це свідчить соціологічне опитування, проведене консорціумом чотирьох компаній: Центром Разумкова, КМІСом, "Рейтинґом", "Социсом".

 

За вихід до другого туру також би конкурували лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко (14,4%) та музикант і науковець Святослав Вакарчук (12,1%).

 

Наступні в рейтинґу – представник "Опозиційного блоку" Юрій Бойко та Анатолій Гриценко – по 9,3%, голова партії "За життя" Вадим Рабинович – 7,9% і Олег Ляшко – 7,5%.

 

Результати подані у перерахунку на тих респондентів, котрі згодилися прийти на вибори і визначилися зі симпатіями ("імітація виборів"). Бо наразі близько 21% виборців не знають, за кого віддати свій голос, а 18% і не планують брати участі в голосуванні.

 

Водночас, якби зараз ішлося про парламентські вибори, то виборчий бар'єр би подолали: "Батьківщина" – 16%; Блок Петра Порошенка "Солідарність" – 15,4%; "Опозиційний блок" – 10,5%; "Громадянська позиція" – 10,2%; "За життя" – 9,4%; Радикальна партія – 7,8%; "Самопоміч" – 7,7%.

 

На межі прохідного бар'єра балансує "Свобода" – 4,6%.

 

Соціологічне дослідження проводили 28 жовтня – 14 листопада силами чотирьох соціологічних компаній: Центр соціальних та маркетингових досліджень "Социс", Київський міжнародний інститут соціології, Соціологічна група «Рейтинг», Центр Разумкова. Вибірка: 20 000 респондентів в усіх областях України (без врахування населення АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Дослідження проводили за підтримки Комітету виборців України.

 

23.11.2017