Генерала Ратко Младіча засуджено до довічного ув'язнення.

Такий вирок щодо колишнього командувача військ боснійських сербів ухвалив Гаазький трибунал.

 

 

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії в Гаазі (МТКЮ) оприлюднив своє рішення щодо 75-річного боснійсько-сербського генерала Ратко Младіча в середу, 22 листопада. Судді визнали, що він був значною мірою причетним до воєнних злочинів, скоєних в Сребрениці, особисто керуючи артобстрілом міста, – повідомило видання  Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

МТКЮ звинуватив Младіча в геноциді, злочинах проти людяності, порушенні законів і звичаїв ведення війни, терорі проти мирного населення. Зокрема, в обвинуваченні йдеться про вбивство восьми тисяч мусульман в Сребрениці 1995 року, а також про тисячі загиблих під час облоги Сараєва, яка тривала 44 місяці. Також говориться про знущання з людей в таборах для інтернованих, про терор щодо хорватів і мусульман в боснійських населених пунктах, а також взяття в заручники миротворців ООН.

 

Нагадаємо, що під час громадянської війни в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках Ратко Младіч командував збройними силами боснійських сербів. Після підписання Дейтонських мирних угод він довго переховувався і був заарештований в Сербії щойно 2011 року.

22.11.2017