У середмісті на подвір’ї будинку виявили кількадесят єврейських надгробків.

 

Сьогодні, 22 листопада, у Львові у внутрішньому дворику будинку на площі Галицькій, 15, розпочали розкопки та вилучення єврейських надгробків, що використовували для мощення подвір'я. Роботами займається Львівський волонтерський центр при Всеукраїнському благодійному єврейському фонді «Хесед-Ар’є», інформує Zaxid.net.

 

За словами волонтерів «Хесед-Ар’є», до них надійшла інформація, що весь внутрішній двір будинку вистелений єврейськими надгробними плитами – мацевами. Загалом у дворі може бути близько сотні мацев.

 

З якого саме цвинтаря були взяті ці плити, а також коли саме їх використали для мощення подвір’я – наразі невідомо.

 

За словами Олександра Назара, голови Львівського товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема, роботи у подвір’ї можуть тривати до п’ятниці. Після того, як дістануть плити, їх мають сфотографувати, перекласти написи на них, встановити дати та походження самих мацев. Далі плити мають доправити на Янівський цвинтар.

 

Історик Василь Расевич зазначив, що після знищення єврейських цвинтарів у Львові під час німецької окупації надгробні плити використовували як німці, так і пізніше – радянська влада.

 

Це не перший випадок, коли у Львові знаходить мацеви, зокрема на території нинішнього Краківського ринку, який збудували на місці старого єврейського цвинтаря, а надгробки використали для мощення вулиць та будування підпірних стін. За інформацією Центру міської історії, плитами нагробків з давнього єврейського цвинтаря вимощене також подвір’я тюрми на Лонцького. У 2008 році надгробні плити знайшли на вулиці Ганни Барвінок. Також мацеви виявляли під час ремонту вулиці Сахарова у 2014 році. Цього року уламок мацеви знайшли на вулиці Сигнівка.

 

22.11.2017