У Франції затримали російського сенатора-олігарха.

Сулейманові Керімову французькі правоохоронці закидають ухиляння від сплати податків.

 

 

Як нині з’ясувалося, російського бізнесмена, члена Ради Федерації Сулеймана Керімова французька поліція затримала в Ніцці ще ввечері в понеділок, 20 листопада. У посольстві Росії у Франції повідомили, що Керімов був затриманий на летовищі і доправлений в поліційну дільницю.

 

«Співробітники канцелярії Генерального консульства у Вільфранш-сюр-Мер терміново прибули до летовища, потім домоглися зустрічі з Керімовим, яка відбулася в ніч на вівторок в поліційній дільниці Ніцци», – повідомили в російському посольстві.

 

Російське МЗС вимагало, аби французькі правоохоронці негайно звільнили Керімова, у котрого як у члена верхньої палати парламенту є нібито дипломатичний імунітет від переслідування на території іноземних держав. Однак французькі правоохоронці відповіли, що затриманий перебував у Франції у приватних справах, а не в діловій поїздці і не в складі російської делегації, тому імунітет на нього не поширюється.

 

Про причини затримання російського сенатора-бізнесмена офіційно поки що не повідомляють. З неофіційних джерел відомо, що справа стосується податкових махінацій. Про це, зокрема, повідомляє інформаційна аґенція Reuters з покликом на свої джерела у французькій прокуратурі.

 

51-річний Керімов з 2008 року репрезентує в Раді Федерації Дагестан, звідки він родом. Бізнесмен довгий час був господарем махачкалинського футбольного клубу «Анжи». У рейтингу мільярдерів російського Forbes за 2017 рік Керімов займає 21 місце, його статки журнал оцінює в 6,3 млрд доларів. Родині Керімову належить 82,44% акцій золотовидобувної компанії «Полюс», міжнародний аеропорт Махачкала, ще низка підприємств. Як практично всі російські мільярдери, Керімов належить до близького кола президента Володимира Путіна. Відомо також, що він є близьким другом прем’єр-міністра Дмитра Медведєва.

 

Ще у березні 2017 року газета Nice Matin повідомляла, що французькі слідчі запідозрили Керімова у володінні нерухомістю на Лазуровому узбережжі. На його віллі площею 12 тисяч квадратних метрів провели обшуки. За даними Nice Matin, слідчі вилучили рахунок на ремонтні роботи на суму 580 тисяч євро, а в гаражі виявили автомобілі Bugatti й Ferrari. Згідно з документами, віллою володіє швейцарський фінансист Александер Штудгальтер, проте французькі правоохоронці припускають, що той є фіктивним власником.

22.11.2017