Дональд Туск звинуватив Варшаву в реалізації «планів Кремля».

Зокрема, президент Європейської ради скритикував польську владу за безпідставні історичні суперечки з Україною.

 

 

Туск звинуватив урядову партію «Право і Справедливість» в ізоляції країни в Європейській Унії, зазначивши також про погіршення відносин Варшави та Києва. У своєму мікроблозі в Twitter він висловив припущення, що ця стратегія партії може бути частиною «плану Кремля», – подає польський інформаційний портал Onet.pl.

 

«Алярм! Гострі суперечки з Україною, ізоляція в Європейській Унії, відхід від верховенства закону і незалежності судів, атаки на недержавний сектор і вільні ЗМІ – все це стратегія ПіСу чи план Кремля? Занадто багато спільного, щоб спокійно спати», – написав Туск.

 

Напружені стосунки між польською владою і Туском тривають вже кілька років. Варшава не приховувала свого роздратування від переобрання Дональда Туска президентом Ради ЄУ в березні 2017 року. «Відбувається атака на Польщу під прапором Євроунії», – заявив тоді лідер польських консерваторів, глава правлячої в країні партії «Право і Справедливість» Ярослав Качинський.

 

Офіційна Варшава, зокрема, звинувачує Туска у помилках в організації розслідування катастрофи літака президента країни Леха Качинського під Смоленськом навесні 2010 року. У серпні цього року Туск у Варшаві вісім годин надавав Генеральній прокуратурі свідчення у цій справі, яку він вважає «пропагандистською кампанією» та «інструментом для досягнення політичних цілей».

 

Відносини між Польщею і Україною значно погіршилися 2017 року передовсім через різну інтерпретацію історичних подій. У серпні Україна викликала до МЗС посла Польщі й вручила йому ноту протесту в зв'язку з планами польської влади розмістити на сторінках нового паспорта зображення каплиці-ротонди, розташованої у Львові. А нещодавно Польща не впустила на свою територію секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету.

20.11.2017