Білоруські "каґебісти" затримали директора українського заводу.

 

У Білорусі зник ще один громадянин України – білоруські спецслужби затримали керівника підприємства ПАТ "Завод обважнювачів" (м. Костянтинівка, Донеччина).

 

Про це йдеться в листі керівництва заводу на ім'я посла України в Білорусі Ігоря Кизима, повідомляє видання LB.ua.

 

У зверненні, підписаному в.о. голови правління заводу О. Козьменком, зазначено, що директор ПАТ "Завод обважнювачів" Олександр Сергійович Скиба, 1978 року народження, вибув до Мінська 15 листопада у відрядження на перемовини з ВАТ "Мінський тракторний завод", із котрим українське підприємство має договір про постачання продукції, що використовують в ливарному виробництві.

 

Скиба вилетів з Києва до Мінська рейсом 15 листопада о 14:20 і прибув туди о 16:15 за місцевим часом. Олександр пропустив свій зворотний рейс, а нас ранок зателефонував дружині з чужого номера й повідомив, що його затримали співробітники КҐБ Білорусі.

 

"Намагаючись дізнатися про долю нашого співробітника, я звернувся на телефон, знайдений у мережі Інтернет, до оперативного чергового Управління КҐБ Білорусі у м. Мінську із запитом про затримання нашого співробітника. Людина, яка відрекомендувалася заступником оперативного чергового, підтвердила мені факт утримання нашого співробітника в цій установі", – йдеться у листі.

 

Нагадаємо, минулого тижня також стало відомо про затримання в Мінську кореспондента "UA: Українське Радіо" в Білорусі, громадянина України Павла Шаройка. Йому висунули стандартне для іноземних кореспондентів обвинувачення у "шпигунстві".

 

UPD. Посол України у Білорусі Ігор Кизим сказав у коментарі білоруському виданню TUT.BY, що, згідно з інформацією від його каналів, Скибу затримали за підозрою в даванні хабара. Водночас, офіційної інформації наш амбасадор не має. "Я відразу сконтактувався з колегами із білоруського МЗС. На жаль, вони не володіли якоюсь інформацією. Не надали інформації і в КҐБ... Ми скерували ноту з вимогою пояснити, за що затримали громадянина України і що йому інкримінують", – розповів Кизим.

 

20.11.2017