Туреччина відкликала своїх військовиків із навчань НАТО.

Анкара звинуватила Північноатлантичний Альянс у ворожому ставленні.

 

 

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоґан в п'ятницю, 17 листопада, відкликав 40 військовослужбовців Збройних сил Туреччини з командно-штабних навчань НАТО в Норвегії під назвою Trident Javelin 2017. За його словами, в ході маневрів він сам і Мустафа Кемаль Ататюрк – перший президент Турецької Республіки – були названі «ворогами» і охарактеризовані як «потенційні цілі» для нападу – повідомило видання Die Welt.

 

Як уточнює норвезьке видання VG Nyheter, один із техніків, котрі здійснювали цифрову підтримку навчань, знайшов зображення Ататюрка в Інтернеті й використовував його для умовного зображення сил противника.

 

Ще один інцидент пов'язаний із норвезьким військовослужбовцем турецького походження, котрий на внутрішніх інтернет-ресурсах Альянсу створив екаунт від імені Ердоґана й опублікував антинатовський коментар.

 

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ вже прокоментував подію. «Цей інцидент був наслідком дій приватних осіб і не відображає точки зору НАТО», – запевнив Столтенберґ. За його словами, в першому випадку мова йшла про цивільного підрядника, котрий був найнятий норвезькою стороною і не був співробітником Альянсу. НАТО вже зв'язалася з норвезькою владою, щодо винного буде вжито заходів дисциплінарного стягнення. Військовослужбовець турецького походження також буде відсторонений від служби в тренувальному центрі НАТО.

 

Єнс Столтенберґ наголосив, що Анкара є цінним членом Північноатлантичного Альянсу і робить важливий внесок у залагодження безпеки членів Організації.

 

Навчання Trident Javelin 2017 відбуваються на території Норвегії з восьмого листопада. У них задіяні працівники інформаційно-керуючих систем командних центрів НАТО у Великій Британії, Нідерландах і Туреччині.

17.11.2017