Анджей Дуда гостро скритикував резолюцію Європарламенту щодо Польщі.

Особливе обурення польський президент висловив поведінкою тих євродепутатів від Польщі, котрі проголосували за цей документ.

 

 

«Шість євродепутатів – теоретично польських – голосували проти Польщі. Я шокований. Для мене хтось, хто голосує проти Польщі, не має права називатися польським депутатом», – заявив Анджей Дуда (Andrzej Duda), виступаючи на Першому каналі національного телебачення.

 

Нагадаємо, що 15 листопада Європарламент схвалив критичну щодо Польщі резолюцію, яка, зокрема, рекомендує запустити процедуру застосування санкцій проти Варшави. За схвалення документа проголосували 438 депутатів (зокрема й шестеро поляків, представників опозиційної Громадянської платформи), проти – 152, 71 депутат утримався, повідомило видання Onet.pl.

 

Документ закликає уряд Польщі поважати верховенство права й основоположні права, закріплені в договорах, та різко критикує погіршення дотримання норм ЄС. «Нинішня ситуація в Польщі створює явний ризик серйозного порушення європейських цінностей», – наголошено у резолюції. У документі висловлено занепокоєння судовою реформою, яку впроваджує уряд Польщі, а також заклик не вводити в дію нових законів, допоки «не будуть гарантовані засади незалежності судів».

 

Окрім того, Європарламент рішуче засудив «ксенофобський та расистський марш», який відбувся у Варшаві в суботу, 11 листопада. Також парламентарі закликали Польщу поважати право на свободу зібрань.

 

Резолюцію зразу ж скритикувало Міністерство закордонних справ Польщі, заявивши, що Європарламент ухвалив її «в дуже невдалий момент, коли парламентський етап законодавчого процесу в Польщі тільки починається». На думку Міністерства, висновки Європарламенту поверхові, незважаючи на те, що «польський уряд надає вичерпні письмові відповіді на рекомендації Європейської комісії».

 

Президент Польщі Дуда висловив своє обурення також виступами деяких депутатів Європарламенту під час ухвалення резолюції. «Висловлювання, котрі пролунали у тракті дебатів, були абсолютно скандальними. Але абсолютно неприйнятним був виступ шефа лібералів Ґі Вергофстадта (Guy Verhofstadt). Це треба зовсім не мати встиду, щоб щось таке казати», – обурювався Анджей Дуда, чиї слова цитує Polskie Radio.

 

Нагадаємо, що під час дебатів у Європарламенті Вергофстадт заявив, що 11 листопада на вулицях Варшави відбувся «60-тисячний марш фашистів, неонацистів і білих супрематистів». «Цей марш мав місце за 300 кілометрів від концтабору Аушвіц-Біркенау. Щось таке не повинне відбуватися в Європі», – зазначив Вергофстадт.

17.11.2017