Кучма: Росія прагне встановити новий кордон із Україною.

 

Представник України у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма вважає, що Росія має намір перевести Донбас у стан замороженого конфлікту.

 

Про це він сказав під час спілкування із журналістами у п'ятницю в Києві, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Те, що пропонує Росія на лінії зіткнення, – це зробити новий кордон з Україною. І зробити щось на кшталт Придністров'я, знову один із заморожених конфліктів. Але це буде набагато гірше, тому що Придністров'я не має кордону з Росією", – сказав Кучма.

 

Зі слів екс-президента, зустріч помічника президента Росії Владислава Суркова та спецпредставника США з питань України Курта Волкера не дала результатів. "29 пунктів запропонували США, три пункти Росія готова прийняти. І те, що він говорить, "три – це не нуль" – то це нуль", – вважає Кучма.

 

Леонід Кучма зазначив, що наразі не бачить перспективи вирішення конфлікту на Донбасі. "Такими вчинками, які відбуваються, шансів домогтися миру в цьому регіоні немає", – констатував він.

 

Екс-президент висловив сподівання, що найближчим часом обмін полоненими таки відбудеться. "Якщо це відбудеться цього року, то це буде велике щастя. Дай, Боже, щоб це відбулося. Але коли ми 14 місяців ведемо обговорення в Мінську, а жодного обміну не відбулося – це питання", – сказав Кучма, відповідаючи на запитання про те, чи він вважає за реальне влаштувати обмін незабаром, після переговорів Владіміра Путіна і Віктора Медведчука.

 

Кучма нагадав своє висловлювання про те, що вирішення конфлікту на Донбасі залежить "від Господа Бога і від Путіна".

 

17.11.2017