СБУ готова привітати домовленість Путіна та Медведчука щодо полонених.

 

Служба безпеки України висловила готовність привітати домовленість президента Росії Владіміра Путіна та лідера проросійської організації "Український вибір" Віктора Медведчука щодо звільнення поневолених.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційній сторінці СБУ.

 

"Служба безпеки Україна вітає будь-які кроки російської влади щодо розблокування процесу звільнення заручників", – прокоментували у спецслужбі.

 

СБУ трактує заяви Путіна та Медведчука, сказані під час відвідин чоловічого монастиря в Істрі спільно з патріархом Кірілом, як приєднання до спільної ініціативи українського духовенства щодо полонених.

 

"Вважаємо, що приєднання очільника російської православної церкви Кирила до спільних зусиль глав усіх світових конфесій в рамках реалізації ініціативи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій сприятиме якнайшвидшому поверненню додому кожного із заручників", – йдеться у заяві.

 

Водночас СБУ закликала не перетворювати обмін на політичну акцію.

 

"Підкреслюємо, що у цьому чутливому питанні для багатьох людей не повинно бути жодного піару, особливо з метою підвищення рейтингу окремих політиків. Мірилом успіху повинно стати реальне звільнення українських заручників, а не гучна інформаційно-пропагандистська кампанія", – наполягають у спецслужбі.

 

Як писав "Z", напередодні Віктор Медведчук і президент Владімір Путін зустрілися в Воскресенському Ново-Єрусалимському чоловічому монастирі в Істрі Московської області.

 

Лідер "Українського вибору" у присутності патріарха Кіріла попросив Путіна "звернутися" до лідерів російських бойовиків і провести перший етап обміну за формулою "всіх на всіх". З його слів, 380 осіб могли б повернутися додому: українська сторона готова звільнити 306 осіб, російські бойовики – 74 людей. "Це був би дуже серйозний крок у реалізації мінських угод і питань миру на Донбасі", – сказав Медведчук.

 

Владімір Путін відповів на це: "Я зроблю все, що від мене залежить, переговорю з керівництвом "Донецької республіки" і "Луганської республіки". Сподіваюся, те, що ви пропонуєте, буде реалізовано якомога швидше".

 

Згодом президент Росії Владімір Путін відбув переговори з лідерами екстремістських рухів "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким щодо звільнення полонених.

 

17.11.2017