Спецоперація біля Угорщини: Затримали власника "приватного кордону".

 

У Закарпатській області 16 листопада військова прокуратура Західного регіону спільно з військовою контррозвідкою СБУ, співробітниками Держприкордонслужби та управління внутрішньої безпеки Нацполіції проводять спецоперацію проти групи осіб, причетних до захоплення земель прикордонної смуги на Закарпатті, а також наркообігу.

 

Про це повідомив аґенції УНІАН військовий прокурор Західного регіону Олег Сенюк. 

 

"Сьогодні вранці розпочалася спецоперація на Закарпатті в рамках розслідування кримінального провадження щодо документування протиправної діяльності організованої групи осіб, які незаконно відчужували землі прикордонної смуги на території Закарпатської області, а також займалася організацією протиправного обігу особливо небезпечних наркотичних засобів, зокрема канабісу та опію-сирцю, як на території України, так і за її межами з використанням цих земельних ділянок, наближених до прикордонної смуги", – розповів Сенюк.

 

Правоохоронці взялися за понад 100 обшуків як у приватних домоволодіннях, так і на підприємствах. До слідчих дій залучили 60 працівників військової прокуратури, 150 співробітників спецпідрозділу Держприкордонслужби, 70 працівників контррозвідки СБУ, а також 70 одиниць автомобільної техніки і спецтехніки (вертоліт).

 

Видання Mukachevo.net повідомило про те, що вдосвіта на території санаторію "Карпати", що під Мукачевом, спецзагін правоохоронців затримав одного з постояльців – чоловіка з іменем Горват Аттіла, відомого на прізвисько "Докі", котрий, згідно з інформацією журналістів, "є організатором так званого «приватного кордону» на Закарпатті вздовж лінії кордону з Угорщиною, кудою контрабандою переправлялося усе на світі – від цигарок до наркотиків".

 

А під час обшуків у рідному селі Горвата – Великій Бийгані – нібито вилучили велику кількість наркотиків.

 

Мукачівський сайт також повідомив про затримання екс-керівника Берегівського районного відділу Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області, котрий санкціонував відчуження земельних ділянок уздовж кордону. 

 

Речниця Військової прокуратури Західного регіону Юлія Галусяк підтвердила виданню "Українська правда", що правоохоронці затримали екс-керівника управління Держгеокадастру.

 

 "Прокуратурою встановлено, що посадовці управління Держгеокадастру у 2015–2016 роках, зловживаючи владою та діючи в інтересах третіх осіб, переоформлювали землі вздовж державного кордону. Загалом було переоформлено право власності на 140 га землі. Наразі екс-керівнику управління Держгеокадастру у Берегівському районі повідомили про підозру та озвучили клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", – сказала Галусяк.

 

Вона додала, що наразі триває 100 одночасних обшуків щодо організаторів злочинної групи, які відчужували землі та займалися контрабандою наркотиків.

 

Як повідомив речник Державної прикордонної служби Олег Слободян, "триває активна фаза спецоперації" і "вже є попередні результати". "Це і вилучені наркотики, і кошти, здобуті незаконних шляхом для організації незаконного бізнесу – йдеться, у першу чергу, про переправлення незаконних мігрантів через кордон, про переправлення цигарок та інших товарів", – сказав Слободян.

 

Речник ДПСУ припустив, що активна фаза спецоперації триватиме кількох днів.

 

16.11.2017