Івано-Франківська облрада проголосить 2018-й Роком ЗУНР.

 

В Івано-Франківську відбувся круглий стіл «Західноукраїнська народна республіка (до 100-річчя відновлення Української державності на західноукраїнських землях)», передає Фіртка.

 

Організувала захід громадська організація «Поступовий гурт франківців», аби сформулювати рекомендації для органів влади для належного вшанування наступного року 100-річчя утворення ЗУНР.

 

Голова обласної ради Олександр Сич зазначив, що вже підготовлено проект рішення «Про проголошення в області 2018 року Роком Західноукраїнської Народної Республіки». 

 

«Незалежно від того, як наші сусіди ставляться до нашої історії, ми своє робимо. Кожен дбає про свої позиції, але всі ці нападки щодо наших подій, героїв, що ми шануємо УПА – це все означає ніж у спину воюючій і спливаючій кров’ю Україні.

 

Щодо наших планів відзначення 100-річчя ЗУНР, я сподіваюся, що будуть напрацьовані пропозиції, аби це було не заштамповано, не по-старому. Так, походи, мітинги, віче, покладання квітів повинні бути, але й потрібно пропонувати заходи, які б носили модерний характер, допомагали втримати у свідомості такі події», – сказав Олександр Сич.

 

Депутат облради Сергій Адамович розповів, що зараз готується до видання «Енциклопедія історії ЗУНР». Видати її планують восени наступного року. Відтак науковці звернулися до обласної ради з проханням виділити кошти на цей проект.

 

Окрім друкованого видання, пропонують також випустити електронну версію енциклопедії.

 

Поряд з іншими заходами на відзначення 100-річчя утворення ЗУНР під час круглого столу лунали пропозиції щодо проведення тематичної міжнародної наукової конференції, встановлення пам’ятника прем’єр-міністру ЗУНР Костю Левицькому та перейменування на його честь однієї з вулиць обласного центру Прикарпаття.

 

Як повідомляв Z, раніше зі зверненням до Президента та ВРУ щодо проголошення 2018-го Роком ЗУНР звернулись депутати Львівської обласної ради.

16.11.2017