Прокуратура відкрила справу на "реґіонала" Балицького через погрозу "піти в РФ з округом".

 

Прокуратура Запорізької області розпочала кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 110 КК України (зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України, вчинене представником влади) через висловлювання народного депутата Євгена Балицького ("Опозиційний блок"). Напередодні Балицький сказав у ефірі телеканалу "112-Україна", що Україна втратить території, якщо виштовхуватиме проросійських політиків.

 

"Встановлено, що народний депутат України, обраний від «Опозиційного блоку» по м. Мелітополю та Мелітопольському району Запорізької області, Євген Балицький, 13.11. 2017 у вечірньому ефірі телеканалу «112», висловив думку про можливість відділення території округу, який він представляє", – йдеться у повідомленні прокуратури.

 

Розслідування довірили слідчому відділу управління Служби безпеки України у Запорізькій області.

 

Євген Балицький припустився потенційно караного висловлювання у вечірньому ефірі телеканалу, коли дискутував із лідером організації "Братство" Дмитром Корчинським. Пан Корчинський під час полеміки відкинув пропозицію піти на поступки проросійським силам. "Я хочу, щоб ви, члени вашої фракції, ті люди, які вас підтримують, щоб вони швидше поїхали в «ерефію», поїхали і більше сюди ніколи не поверталися... Нам не потрібно об'єднуватися – нам потрібно роз'єднуватися", – заявив лідер "Братства".

 

На це Балицький відповів: "Ви розумієте, що з такою філософією вже Крим «поїхав», зараз ми не можемо повернути собі Донбас. Поки що, принаймні. З такою філософією... Ми поїдемо, можливо! Такі, як округ, який я представляю. Тільки ми виїдемо зі своїми територіями. Вас це зовсім не тривожить? Що залишиться? Київська область", – обурився Балицький.

 

На ранок Євген Балицький поширив через прес-службу "Опозиційного блоку" заяву, в котрій зазначив, що його слова недобре інтерпретували. Самого Корчинського він звинуватив у провокації.

 

"Сказане мною прозвучало у відповідь на відверто сепаратистську заяву Дмитра Корчинського, який відкрито заявив, що українцям слід роз'єднуватися. Сказано це було у відповідь на мій заклик до об'єднання", – сказав Балицький.

 

"Хочу нагадати Корчинському, що нас підтримують мільйони українських громадян і подібні заяви можна витлумачити тільки як пряму загрозу і заклик до всіх, кому не подобаються «корчинські», покинути територію України", – виправдовується нардеп.

 

"У відповідь на цей пасаж я висловив припущення, що ці люди можуть поїхати зі своїми територіями", – додав він.

 

16.11.2017