Лавров звинуватив Україну у зриві російської "миротворчої" ініціативи.

 

Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров звинуватив Україну в блокуванні російських "миротворчих" ініціатив і сказав, що офіційний Київ прагне спорядити на Донбас не миротворців, а "окупаційні війська".

 

Про це Лавров сказав на спільній прес-конференції в Москві з головою МЗС Білорусі Уладзіміром Макеєм, повідомляє УНІАН.

 

"Наша позиція зафіксована в резолюції, яка пару місяців лежить на столі Радбезу ООН. Її обговорення саботує насамперед Україна, яка хоче не забезпечити безпеку спостерігачів від ОБСЄ, які виконують функції з контролю за дотриманням мінських домовленостей, а хоче ввести окупаційні війська – перерізати всі контакти Донбасу із зовнішнім світом і потім встановити там свої порядки, повністю ігноруючи мінські домовленості", – сказав Лавров.

 

З його слів, "ця позиція не має жодних перспектив".

 

Лавров заявив, що Москва почула заяви з інших столиць, де "більш відповідальні люди займаються цим врегулюванням" і виступають за роботу над російською пропозицією. Аналогічну пропозицію зробив спецпредставник США Курт Волкер, стверджує Лавров.

 

"Робота над цією темою триває, і в нашому проекті резолюції означено абсолютно необхідні критерії миротворчої операції. Один з них є хрестоматійним – це згода конфліктуючих сторін на національний склад контингентів, які включаються в миротворчу операцію", – зазначив Лавров.

 

З його слів, має бути згода і України, і організацій, які "контролюють" Донецьк і Луганськ. "Ми готові, щоб цей проект резолюції обговорювався максимально швидко, але при повному розумінні, що його остаточне формулювання має бути прийнятним для "проголошених республік". Напевно, у зв'язку з цим з ними потрібно провести прямі переговори", – зазначив Лавров.

 

15.11.2017