"Східне партнерство+": Європарламент наполягає на визнанні європерспектив України.

 

Європейський парламент закликає поглиблювати європейську інтеграцію України, Грузії та Молдови у форматі "Східне партнерство+", включаючи приєднання цих країн до митного, енергетичного, цифрового союзів ЄС, а також до Шенгенської зони.

 

Про це йдеться в ухваленій у середу доповіді законодавчого органу ЄС, яка містить рекомендації Раді Євросоюзу, Єврокомісії та Європейській службі зовнішньої діяльності щодо політики "Східного партнерства" напередодні саміту ініціативи 24 листопада, повідомляє "Укрінформ".

 

"Саміт у Брюсселі має стати далекоглядним, що надасть нової динаміки та чіткого політичного бачення майбутнього нашого "Східного партнерства". Якщо брюссельський саміт не забезпечить цього, якщо брюссельський саміт буде присвячений лише підбиттю підсумків, якщо його фінальна декларація не міститиме нових ініціатив, то саміт у листопаді покаже неспроможність Євросоюзу протистояти викликам", – заявила одна з авторів доповіді, литовський європарламентар Лайма Андрікієне.

 

У документі (його підтримали 519 парламентарів, 114 були "проти",  47 "утрималися") наголошується, що Україна, Грузія та Молдова проводять важку роботу заради зміцнення зв’язків із ЄС, незважаючи на сильний супротив з боку Росії.

 

"Європарламент вкотре відзначає, що угоди про асоціації з Грузією, Молдовою й Україною не є кінцевою метою їхніх відносин з ЄС. ЄП вкотре визнає європейські прагнення цих країн", – ідеться у документі.

 

Відтак Європарламент пропонує створити для цих трьох країн трастовий фонд, який має залучати державні та приватні інвестиції для реалізації соціально-економічних проектів в Україні, Грузії та Молдові.

 

Окрім цього, рекомендується посилити підтримку економічних реформ та удосконалити й розширити нинішній формат партнерства до так званого "СхП+", що забезпечить доступ трьох країн до митного, енергетичного та цифрового союзів у рамках ЄС, а також участь у Шенгенській зоні.

 

У ЄП також наголосили на необхідності продовження тиску на Росію, що є особливо важливим напередодні дискусій про продовження у січні 2018 року антиросійських санкцій.

 

У документі відзначається необхідність посилення підтримки східних партнерів із зміцнення стійкості до нових загроз, зокрема у сферах кібервійни, дезінформації та інших видів дестабілізації (включаючи замовні політичні убивства).

 

Європарламентарі також заявляють про неприпустимість участі країн "Східного партнерства" у військових навчаннях, котрі проводить Росія, зокрема таких, як "Захід".

 

Окрім цього, у Європарламенті підтримують ініціативу зі скасування плати за роумінг мобільного зв’язку між ЄС і східними партнерами та визначення конкретних часових рамок для втілення цього рішення у життя.

 

15.11.2017