Transparency International закликала відсторонити Наталію Корчак.

 

Антикорупційна організація "Transparency International Україна" закликала Кабінет Міністрів України відсторонити Наталію Корчак від виконання обов’язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції на час проведення розслідування звинувачень, які оприлюднила керівник департаменту фінансового контролю НАЗК Ганна Соломатіна.

 

Про це йдеться у заяві TI-Україна.

 

"Зважаючи на те, що перебування голови НАЗК на посаді дає можливість її впливу на співробітників НАЗК, свідків у процесі розслідування та процедуру слідчих дій загалом, це рішення виглядає цілком відповідним міжнародним стандартам неможливості втручання у слідчі дії з боку сторони процесу", – прокоментували в Transparency International.

 

В антикорупційній організації застерегли, що "повна відповідальність за збереження на посаді голови НАЗК під час розслідування, а відтак і ймовірний зрив слідчих дій" буде на відповідальності уряду. Transparency International вважає, що перебування Корчак на посаді дискредитує "саму ідею запобігання корупції".

 

"Ми закликаємо не повторювати помилку серпня 2016 року, коли через непрофесійність та залежність керівництва НАЗК ледь не було зірвано процедуру отримання безвізового режиму між Україною та ЄС. Саме тоді непрофесійна робота голови НАЗК зірвала запуск системи електронного декларування, але результати службового розслідування з боку КМУ цієї ситуації були засекреченні від громадськості та жодних кадрових рішень не було прийнято", – заявив виконавчий директор "Transparency International України" Ярослав Юрчишин.

 

Нагадаємо, напередодні директор департаменту фінансового контролю й моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна звинуватила керівництво аґенції у фальсифікації перевірок е-декларацій чиновників і заявила про тиск на відомство з боку Адміністрації президента.

 

"НАЗК не є самостійним органом, а повністю контрольований владою. Мене особисто з двома колегами викликав до Адміністрації президента так званий куратор за НАЗК у вересні цього року і пропонував, щоб усі проекти рішень НАЗК спочатку розглядалися в АП, а потім вже на засіданнях НАЗК. Я відмовилася від таких пропозицій", – сказала Соломатіна.

 

Працівниця НАЗК ствердила, що аґенція використовує електронне декларування для "покривання чиновників, лояльних до влади". "Особисто я отримувала вказівки від голови НАЗК для повної перевірки окремих народних депутатів, щоб у результаті вони були «чесними і правдивими» і щоб там не знайшли порушень", – сказала вона.

 

Зі слів Соломатіної, матеріали щодо можливих порушень закону у НАЗК вона передала в Генеральну прокуратуру й Національне антикорупційне бюро.

 

Натомість Національне агентство з питань запобігання корупції у своїй заяві зазначає, що "брифінґ екс-керівника Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя (Соломатіна заявила, що вона написала заяву на звільнення, одна наразі перебуває на лікарняному, – Z), проведений за участі народних депутатів України, є фактом поширення недостовірної інформації негативного змісту з метою дискредитації роботи НАЗК".

 

Аґенція обіцяє найближчим часом подати до суду позовну заяву з вимогою спростування недостовірної інформації. "Наголошуємо, що поширена інформація екс-чиновниці, без конкретних фактів, є особистою атакою на голову, членів та колектив Національного агентства та спробою дискредитації успішно розпочатої антикорупційної реформи в Україні", – вважає команда Наталії Корчак.

 

Адміністрація Президента заперечила інформацію про причетність співробітників до фальсифікації перевірки електронних декларацій. "В Адміністрації президента відсутні будь-які інструменти впливу на Національне агентство з питань запобігання корупції", – йдеться в коментарі, що його офіс Президента передав аґенції УНІАН.

 

У прес-службі зауважили, що заяви керівника департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя НАЗК Ганни Соломатіної слід розглядати у площині її робочих та особистих стосунків з керівництвом агентства. В АП заявили, що "держава розраховує на ефективну роботу новостворених правоохоронних органів і вважає категорично неприйнятною інформаційну війну між цими відомствами, яка посилилася останніми днями і завдає шкоди суспільним інтересам".

 

15.11.2017