Верховна Рада відхилила ідею з обмеженням волі за незадекларовані статки.

 

Національне агентство з питань запобігання корупції розкритикувало законопроєкт №4441, розроблений робочою групою у Верховній Раді для реставрації антикорупційного законодавства. НАЗК наголошує, що проєкт не передбачає позбавлення волі ані за умисне декларування неправдивої інформації, ані за умисне неподання декларації.

 

Про це йдеться в коментарі НАЗК.

 

 

Антикорупційна аґенція вважає, що робоча група у Верховній Раді, на яку було покладено завдання вирішити конституційну кризу, "проігнорувала запит суспільства на справедливе покарання корупціонерів" та положення програм політичних сил, які обіцяли боротися з корупцією.

 

"Навіть ті особи, які умисно зазначають у декларації неправдиві відомості на суму від 3000 прожиткових мінімумів (від 6,306 млн грн і більше, у тому числі якщо це будуть сотні мільйонів гривень), каратимуться лише штрафом – від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 51 000 грн до 85 000 грн)", – розкритикували у НАЗК.

 

У Нацагентстві певні, що таке покарання не сприятиме ефективному запобіганню корупції та утвердженню справедливості.

 

За умисне неподання декларації також буде передбачено лише штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів (від 42 500 грн до 51 000 грн), громадські роботи та заборона обіймати певні посади.

 

"У той час як у Польщі, Латвії й Литві за неподання декларації та декларування недостовірних відомостей можна отримати реальний тюремний строк, ми просто даватимемо корупціонерам можливість і далі красти", – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

 

Напередодні також голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін розкритикував законопроєкт про повернення відповідальності за недостовірне декларування, який зареєструвала робоча група.

 

У своєму дописі у Facebook Шабунін обурився, що проєкт передбачає лише штраф і громадські роботи за брехню в декларації, але не позбавлення волі. На його думку, така пропозиція – "диверсія проти декларування" і "насмішка над справедливістю".

.

"Звичайних людей за 1000 грн саджати для депутатів не проблема, а ось чиновників за брехню на мільйони саджати – не можна. Себе коханих (і інших посадових осіб) депутати пропонують карати виключно штрафами і громадськими роботами. Вони ж не лохи якісь – в тюрму йти. Нехай прості люди за крадіжку одягу на 800 грн три роки мотиляють (реальний кейс)", – обурився Шабунін.

 

01.12.2020