Президент Світового банку: Мене дуже вразило те, що зробили НАБУ і САП.

 

У Світовому банку вражені поступом реформ в Україні та вважають, що уряду слід здійснити ще декілька кроків у контексті реформ, аби забезпечити процвітання українців.

 

Про це сказав президент групи Світового банку Джим Йонг Кім під час спільного прес-брифінгу з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, повідомляє "Укрінформ"

 

"Я хочу сказати, що ми добре розуміємо: реформи – це складна річ, і українському народу доводиться нести багато жертв заради реформ. Але ми у Світовому банку вражені тим, настільки просунулися реформи в Україні", – сказав президент групи Світового банку.

 

Зі слів гостя, банк своєю підтримкою робить одну з найбільших у світі ставок на успіх реформ в Україні і тісно співпрацює з Міжнародним валютним фондом для збільшення підтримки.

 

"У нас є ліміти підтримки, у випадку з Україною ми перевищили цей ліміт... І ми щільно працюємо з МВФ для того, щоб ще дужче збільшити підтримку. Насправді ми робимо ставку на Україну, на процес реформ, і ця ставка – одна з найбільших у світі", – сказав президент СБ.

 

Зі слів пана Кіма, Світовий банк довіряє владі у проведенні реформ. "Ми віримо в прем'єр-міністра, в Президента України Петра Порошенка і в успіх реформ", – сказав президент СБ, згідно з повідомленням УНІАН.

 

Серед реформ Джим Йонг Кім, зокрема, відзначив пенсійну. Світовий банк відстежує спроби внести поправки до теперішнього пенсійного законодавства. "Ми ретельно відслідковуємо ситуацію з пенсійною реформою. І хочу наголосити на тому, що це був дуже сміливий крок. Ми знаємо, що були додані нові статті, і ми підтримуємо діалог із міністерством. Нам роз'яснили, що є шляхи, якими можна забезпечити те, що реформа буде здійснена в тій формі, в якій вона існує на сьогодні. Звичайно, було б краще, якби ці статті не були додані, але реформа має запас міцності, тому вона буде здійснена, і буде забезпечено захист найвразливіших верств пенсіонерів та сталість Пенсійного фонду", – зазначив президент банку.

 

У Світовому банку вважають, що наступним кроком, який має здійснити Україна в контексті проведення реформ, має стати створення Антикорупційного суду. "Ми говорили про боротьбу з корупцією, і я зустрічався вчора з антикорупційним прокурором та керівництвом НАБУ. Мене дуже вразило те, що вони зробили. Вони розпочали дуже важливу справу. Але як ми з вами погодились у розмові, наступний крок – це створення Антикорупційного суду", – сказав президент групи Світового банку.

 

Також, за словами президента СБ, земельна реформа, яка передбачає запуск ринку землі в Україні, зможе підвищити добробут людей, стимулювати економіку і дати впевненість інвесторам. "Щодо земельної реформи – я зустрічався з багатьма лідерами бізнесу. Якщо подивитися на майбутнє земельної реформи – значно зросте прибуток людей, власників землі. З іншого боку, це дуже великий стимул для розвитку економіки. Зміниться ставлення, те, як на Україну дивляться ззовні. Я спілкуюся з багатьма інвесторами, і відчуття досі таке, що Україні потрібно зробити конкретні речі, щоб дати впевненість інвесторам", – підкреслив президент СБ.

 

Натомість прем'єр Гройсман наголосив, що земельна реформа в Україні є чутливим питанням, але уряд готовий її впроваджувати для підтримки фермерства. "Земельна реформа – це чутливе питання... Уряд готовий її впроваджувати в тому варіанті, який дасть змогу фермерству розвиватися", – сказав прем'єр.

 

14.11.2017