Палац Потоцьких офіційно передали місту.

 

Сьогодні, 14 листопада, в Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків підписав договір з ТОВ «Карпатська нафтова компанія» про те, що остання передає місту в якості пожертви палац Потоцьких – пам’ятку архітектури та містобудування.

 

«Історичний момент – договір підписано. Палац Потоцьких офіційно у власності міста», – написав Руслан Марцінків на своїй сторінці в мережі Facebook.


Руслан Марцінків і договір про пожертву палацу Потоцьких. Фото: Facebook/Руслан Марцінків.
 

21 вересня виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради виніс на розгляд сесії проект рішення «Про укладення договору пожертви», в якому ішлося про те, що ТОВ «Карпатська нафтова компанія» пожертвує місту військове містечко №4, що розташоване за адресою вул. Шпитальна, 5 для використання об’єкта нерухомості з метою задоволення мистецьких, соціальних, культурних, рекреаційних потреб громади, з правом виконання будь-яких робіт та ухвалення будь-яких рішень, необхідних для досягнення мети використання об’єкта нерухомості.

 

Після реєстрації права власності за територіальною громадою Івано-Франківська в особі міської ради палац Потоцьких закріплять з правом оперативного управління за Департаментом культури

 

Палац Потоцьких – пам'ятка архітектури та містобудування історичного значення. Комплекс палацу збудований у 1672–1682 рр., добудовувався у 1980-х.

 

Його звів польський коронний гетьман Анджей Потоцький для себе і родини. Споруду використовували спершу як місце проживання власників Станиславова, а згодом, протягом десятиліть, як військовий госпіталь.

 

Наразі дослідники не мають навіть приблизного «портрету» резиденції. Історія палацу, найімовірніше, зберігається у польських або австрійських архівах.

14.11.2017