Найбільший світовий нафтотрейдер зберігатиме газ в Україні.

 

Найбільший у світі нафтотрейдер Vitol у жовтні транспортував через Словаччину тестову партію природного газу й оформив його в режимі "митного складу" для тривалого зберігання в підземних сховищах газу "Укртрансгазу" (ПСГ).

 

Про це повідомляє галузеве енергетичне видання enkorr.

 

"Дебютне постачання газу в Україну обсягом приблизно 2 тис. куб. м оформила нідерландська структура Vitol Gas and Power B.V. Раніше Vitol ніколи не постачав природний газ в Україну", – йдеться у публікації.

 

Тривале зберігання газу в українських ПСГ (на термін до трьох років) без сплати митних зборів передбачене законодавством з 2 червня цього року. Раніше митне оформлення газу, транспортованого в Україну для зберігання в ПСГ, дозволялося проводити лише в режимі "транзит". Митний кодекс встановлює терміни транзитних перевезень трубопровідним транспортом – 31 доба.

 

Зберігання в режимі "митного складу" дозволяє компаніям постачати газ з Європи в сезон низьких цін, а у період сезонного зростання цін оформляти його для продажу.

 

Згідно з оголошеними раніше намірами, "Укртрансгаз" готовий надати імпортерам вільний об'єм обсягом у 14 млрд куб. м зі сховищ (а загалом в Україні біля 30 млрд куб. м) для зберігання в режимі "митного складу" за ціною 4,2 євро за тис. кубометрів за цикл зберігання. Така ціна, згідно з довідкою української сторони, є найнижчою в Європі.

 

У вересні "Укртрансгаз" заявляв про підписання договору з 8-ма компаніями про можливість зберігання природного газу в підземних сховищах у режимі "митного складу".

 

14.11.2017