Угорщина вимагає розслідувати інцидент зі зривом свого прапора з мерії Берегового.

 

Міністр закордонних справ України Петер Сіярто закликав українську владу вжити заходів у відповідь на зрив угорського прапора з будівлі міської ради Берегового під час акції націоналістів у неділю.

 

Про це Сіярто сказав під час брифінгу в Брюсселі, де він брав участь у зустрічі голів зовнішньополітичних відомств ЄС, інформує сайт visegradgroup.eu.

 

 

Зі слів Сіярто, МЗС Угорщини викликало українського посла для отримання пояснень щодо цього інциденту. Міністр сказав, що "такі дії не можуть бути толеровані країною, котра прагне європейської інтеґрації". Дипломат закликав ідентифікувати учасників акції й покарати.

 

Інцидент трапився 12 листопада, під час відзначення 79-ї річниці створення парамілітарної організації "Карпатської Січі". Нагадаємо, таку саму назву нині має добровольчий підрозділ партії "Свобода".

 

Націоналісти провели мітинг біля Стіни Небесної сотні, а відтак вирушили до консульства Угорщини в Берегові, де було оголошено ряд претензій до сусідньої держави – в тому числі щодо нового "освітнього закону", повідомляє видання Мукачево.net.

 

Після акції під консульством націоналісти вирушили вулицею Хмельницького до будівлі міської ради. Учасники акції за допомогою вудилища стягнули з флагштока угорський прапор, який висів над міськрадою (згідно з рішенням депутатів від 2006 року) поруч зі стягами України, Європейського Союзу та прапором міста. Після нетривалої перепалки націоналісти повернули прапор поліціянтам.

 

Згодом хода вирушила до пам'ятника Тарасу Шевченку, а пізніше – на цвинтар, де поховані борці за незалежність України. Під час акції хлопці використовували піротехнічні засоби.

 

Міський голова Берегового Золтан Бабяк (обраний від Демократичної партії угорців України) засудив акцію "свободівців", ствердивши, що її метою "було залякування". "Учасники акції перетворили Берегово майже на поле бою: димові хмари нависли над містом, були чутні вибухи. Не випадково, що люди злякалися, діти почали плакати, а матері разом зі своїми дітьми втікали від колони", – прокоментував Бабяк.

 

"Особливо обурливим є той факт, що учасники ходи, змінивши попередньо узгоджений маршрут, спочатку попрямували до угорського генерального консульства, а потім зупинилися біля будівлі міської ради та зняли угорський національний прапор, який був встановлений поруч з українським прапором, прапором Берегова та прапором ЄС, згідно з чинним законодавством. У зв’язку з цим хочу відмітити, що стяг не є їхньою власністю, не вони його вивісили, тож про це заявлятимемо у поліцію", – пригрозив бурмістр.

 

Бабяк також засудив бездіяльність поліції під час зриву прапора, бо він "разом з мешканцями міста очікував від них більш рішучих дій, припинення провокацій, а не пасивного споглядання на все це".

 

Акцію "свободівців" засудив також голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. "У той час, коли на центральному рівні Україна робить усе, щоб знайти з Угорщиною спільні точки дотику й згладити непорозуміння, які виникли через освітній закон, купка маргіналів своєю провокативною поведінкою намагається розсварити два наші народи", – заявив Москаль.

 

13.11.2017