Слідство вважає, що загибель політологів у ДТП на Рівненщині була вбивством.

 

Прокуратура притримується версії, що причиною смертельної аварії у Рокитнівському районі на Рівненщині, у котрій загинуло п'ятеро осіб – українські політологи, історики, журналісти, – були умисні дії водія вантажівки.

 

Про це йдеться в ухвалі Печерського суду Києва від 2 листопада про надання доступу до телефонних з'єднань одного з потенційних підозрюваних цієї справи.

 

 

"Досудовим розслідуванням встановлено, що 06 вересня 2017 pоку, близько 06 хв. 50 хв. ОСОБА_2, маючи умисел на протиправне заподіяння смерті двом або більше особам із використанням транспортного засобу, рухаючись сідловим тягачем «ДАФ», реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом, автодорогою Київ–Ковель–Ягодин в напрямку м. Ковель Волинської області на 258 км зазначеної автодороги поблизу с. Масевичі Рокитнівського району Рівненської області, керуючи зазначеним транспортним засобом, діючи умисно, допустив зіткнення з автомобілем «Опель Омега», реєстраційний номер НОМЕР_2, який рухався в напрямку м. Києва, внаслідок чого ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 померли на місці події, ОСОБА_7 помер в лікарні", – йдеться в ухвалі суду.

 

"Досудовим розслідуванням встановлено обставини, що дають підстави вважати, що до вказаного злочину може бути причетний ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, який має у користуванні абонентський номер + НОМЕР_3", – зазначено в документі.

 

Печерський суд надав слідчим доступ до телефонної активності цієї особи, "оскільки такі дані необхідні для ефективного здійснення досудового розслідування". Мобільний оператор має надати тимчасовий доступ до інформації "про вихідні та вхідні дзвінки, текстові повідомлення абонента мобільного зв'язку із зазначенням IMEI терміналів та ретрансляційних антен, у зоні покриття яких виходили на зв'язок абоненти із зазначенням місць, звідки такі дзвінки здійснювались/приймались, відправлялись/отримувались SMS-повідомлення (без розкриття змісту повідомлень, що передаються), а саме тип, дату, час, тривалість дзвінків, номери абонентів з'єднань, ІМЕІ їх мобільних терміналів, азимути ретрансляційних антен та адреси розташування базових станцій, абонентів мобільного зв'язку". Активність номера перевірятимуть у ретроспективі з 1 січня 2017 року.

 

Нагадаємо, 6 вересня в аварії на Рівненщині загинули співавтор мовного законопроекту Олексій Курінний, експерт із децентралізації Сергій Попов, журналіст Володимир Карагяур, історик та аналітик "Азову" Олександр Маслак, політолог Олександр Никаноров. Вони поверталися з українсько-польської конференції "Стратеґія співпраці країн Міжмор'я в умовах гібридної війни" у Варшаві.

 

Згідно з тодішнім повідомленням поліції Рівненщини, аварія трапилася в момент, коли легковий автомобіль "з невідомих поки причин виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з вантажним автомобілем DAF з причепом". Друзі загиблих писали, що аварія відбулася через природні умови і слизьку дорогу.

 

13.11.2017