Розвідувальна спільнота США скритикувала Трампа за слова про Путіна.

 

Мова йде про фразу американського президента, що, мовляв, він довіряє російському лідерові у питанні втручання в американські вибори.  

 

 

У суботу, 11 листопада, Дональд Трамп і Володимир Путін мали коротку розмову в перерві між заходами саміту АТЕС у В'єтнамі. Американський президент прямо запитав свого російського колегу, чи втручався Кремль у президентські вибори, що відбулися в США 2016 року. «Кожен раз, коли ми бачимося, він говорить, що він цього не робив, – і я вірю, що він має на увазі те, що говорить. Я думаю, він дуже ображений, і це не дуже добре для нашої країни», – сказав Трамп, коментуючи цю розмову на прохання журналістів.

 

Водночас Трамп вчергове несхвально висловився на адресу колишніх глав американських спецслужб – екс-директора Національної розвідки США Джеймса Клеппера (James Clapper), екс-директора ЦРУ Джона Бреннана (John Brennan) і екс-директора ФБР Джеймса Комі (James Comey), назвавши їх «політичними опортуністами».

 

«Те, що Трамп вірить Путіну з більшою готовністю, ніж американській розвідці, – це просто безсовісно. Путін прагне підірвати нашу систему, нашу демократію і весь наш політичний процес. Спроба зобразити це будь-яким іншим способом, я думаю, дивна і насправді становить загрозу для нашої країни», – так прокоментував на прохання інформаційної аґенції Reuters слова президента Сполучених Штатів сам Джеймс Клеппер.

 

Колишній директор ЦРУ Бреннан заявив, що Трампові має бути соромно за свої слова: «По-моєму, особливо негідно те, що в День ветеранів Дональд Трамп поставив під сумнів гідність і характер Джима Клеппера, який носив військову форму 35 років».

 

Сенатор-республіканець Джон Маккейн (John McCain), котрий очолює Комітет Сенату зі збройних сил, назвав Трампа «наївним» за те, що той «ставить слово полковника КДБ вище за слова співробітників американських спецслужб».

 

Член Постійного комітету з розвідки Палати представників Конґресу США Адам Шіфф (Adam Schiff) написав в Twitter: «Знаєте, хто ще ображений, містере президенте? Американський народ. Ви вірите закордонному противнику більше, ніж своїм розвідувальним службам».

 

Щоправда, після цієї критики Дональд Трамп практично відмовився від своїх слів про те, що він вірить Путінові. На прес-конференції в Ханої президент США так пояснив свої попередні слова: «Вірю я цьому чи ні, я – з нашими спецслужбами, особливо в тому вигляді, в якому вони перебувають зараз. Зараз ними керують хороші люди, і я дуже вірю в наші спецслужби».

 

А варто зауважити, що ЦРУ нещодавно опублікувало заяву для преси, в якій наголошується: «Оцінка розвідки щодо втручання Росії у вибори не змінилася».

 

13.11.2017