Музичук відмовилася їхати на чемпіонат в Аравію через вимогу прикривати волосся.

 

Українська шахістка, чинний чемпіон світу зі швидких шахів та бліцу, віце-чемпіон світу цього року у класичних шахах Анна Музичук відмовилася їхати на цьогорічний чемпіонат світу в Саудівську Аравію.

 

Про це Анна написала на своїй сторінці у Facebook, розкритикувавши рішення FIDE.

 

 

"Міжнародна шахова організація анонсувала, що світовий чемпіонат з рапіду і бліцу відбудеться вкінці цього року в Саудівській Аравії. Спершу Іран, тепер – Саудівська Аравія... Цікаво, де організують наступний жіночий чемпіонат світу з шахів. Незважаючи на рекордний призовий фонд, я не збираюся грати в Ріяді, що означає втрату двох чемпіонських титулів. Ризикувати життям і весь час носити абайю? Все має свої межі. Хустин в Ірані було достатньо", – обурилася Музичук.

 

Нагадаємо, Анна здобула "срібло" на цьогорічному чемпіонаті з класичних шахів у Тегерані в той час, коли її сестра Марія Музичук відмовилася брати участь у турнірі, вважаючи, що вимоги організаторів порушують права жінок.

 

Нещодавно, відповідаючи на питання про те, чому погляди сестер Музичук на турнір в Ірані розійшлися, Анна сказала: "Так, для Марічки ця тема – дуже принципова. Вона сказала, що так не має бути, жінок не можна принижувати такими вимогами. І вона вже була чемпіонкою світу – й вирішила в Іран не їхати. Як вчинила би я? Точно сказати не можу: я все ж була в іншому становищі. Якби я вже була чемпіонкою світу – можливо, теж відмовилася б. Та насправді я там була – і мені не дуже сподобалося", – розповіла Музичук-старша в інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ.

 

Зі слів Анни, в Тегерані "було багато проблем – і з організацією, і з тими хустинами". "По-перше, одяг мусить прикривати все тіло – і штани теж. У перші дні турніру було дуже жарко, багато людей, проблеми з кондиціонуванням повітря. А по-друге, кожен має свої звички. Наприклад, я під час партії іноді виходжу й вмиваю обличчя. І, звичайно, для того, щоб робити це в хустині, її доводиться зняти, а потім – знову пришпилювати. І виходить, що той, хто це робить, марнує свій час", – скаржилася Анна.

 

13.11.2017