Суд залишив під арештом підозрюваного у викраденні Вербицького.

 

Апеляційний суд Києва підтвердив законність продовження арешту Олександру Волкову, якого підозрюють в організації викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького під час Революції Гідності у січні 2014 року.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

 

Сторона захисту вимагала змінити арешт на будь-який інший запобіжний захід, не пов'язаний із триманням під вартою. 

 

Волков каже, що жодних доказів про його причетність до викрадення і катування людей у слідства немає, а один зі свідків є фігурантом іншої кримінальної справи і, на думку підсудного, дає покази, щоб покращити своє становище.

 

"Мені боляче і страшно перебувати тут, у цій клітці. Незатишно, особливо там (в ізоляторі тимчасового тримання, – Z). Мені соромно перед вами, перед моїми рідними. Я як ніхто зацікавлений у тому, щоб повернути своє чесне ім’я і забути це все, як страшний сон", – сказав Волков.

 

Водночас, на думку прокурорів, враховуючи факти втечі або зникнення деяких інших фігурантів цієї справи, відпускати Волкова не можна. Понад те, під час судового засідання сторона обвинувачення висловила думку, що поза межами ізолятора підозрюваному може загрожувати небезпека.

 

Представник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Олексій Донський також висловив думку, що Волков – не самостійна фігура у цій справі. "Та лінія процесуальної поведінки, яку він використовує, якраз свідчить про його повну несамостійність у цьому процесі, тобто він мовчить, навіть не намагається якусь контрверсію вигадати певних подій. І це, звісно, вимагає від нас ці дані іншим способом встановлювати, а це [забирає] певний час. Але ми впевнені, що якби йому був змінений запобіжний захід, то він так само, як й інші 10 підозрюваних у цьому кримінальному провадженні, [міг би втекти]. Володіє навіть незрівнянно більшим обсягом інформації, ніж ті, хто на сьогодні перебувають у розшуку", – сказав Донський у коментарі "Радіо Свобода".

 

На засідання в Апеляційний суд прийшов один із постраждалих – Ігор Луценко, а також депутати Борислав Береза та Оксана Корчинська й адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська. Окрім того, на засідання хотіли потрапити більш ніж десять людей із символікою націоналістичної організації "С14" на одязі, але в саму залу їх не впустили, забезпечивши відеотрансляцію суду в коридорі.

 

Минулого разу, коли Олександр Волков намагався оскаржити свій арешт, активісти проводили мітинг під стінами суду і палили там шини, стверджуючи, що у випадку зміни запобіжного закладу підозрюваному він зможе перешкоджати слідству або просто втекти. На думку Ігоря Луценка, такий ризик усе ще існує.

 

"Робляться всі зусилля Чеботарьовим (Олексій Чеботарьов – ще один фігурант справи, – Z), який перебуває у Росії, але, попри це, тут намагається активно працювати, щоб домовитись з суддями, аби було обрано інший запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою. Тобто є інформація про те, що посередники зверталися до апеляційного суду з відповідними проханнями", – розповів Луценко.

 

10.11.2017