"Укррадіо" кличе писати диктант національної єдності.

 

9 листопада до Дня української писемності та мови «Українське радіо» проведе сімнадцятий за ліком радіодиктант національної єдності. Диктант транслюватимуть у прямому ефірі філії Національної суспільної телерадіокомпанії України та «UA: Культура».

 

На першому каналі «Українського радіо» марафон розпочнеться о 12:00, текст диктанту звучатиме о 12:30.

 

Текст читатиме доцент Київського університету ім. Грінченка Олександр Авраменко у прямому ефірі. На замовлення «Українського радіо» науковець складає текст радіодиктанту із 120 – максимум 180 слів.

 

«Це дуже непросто. Треба неймовірну концентрацію пунктограм і орфограм. З іншого боку, текст не має бути легким. Якщо зовсім легкий текст, нецікаво. У змаганнях мають бути перешкоди, їх треба долати», – сказав Олександр Авраменко і додав, що диктант буде цікавим за змістом і актуальним сьогодні.

 

Девіз цьогорічного радіодиктанту – «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета».

 

Диктант, написаний від руки, слід надіслати 9 або 10 листопада на адресу: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Також можна  диктант відсканувати і надіслати упродовж 24 годин із початку акції, до 10 листопада 12:00, в електронному вигляді на e-mail: rd@nrcu.gov.uа. 11 листопада об 11:11 на сайті «Українського радіо» буде опубліковано текст радіодиктанту і кожен зможе себе перевірити.

 

Координаторка акції, ведуча спецпроекту «XVII Радіодиктант національної єдності» Аліна Акуленко сказала, що понад п’ять співробітників «Українського радіо», які входять у ревізійну комісію, читатимуть упродовж місяця надіслані радіодиктанти. Вони шукатимуть не помилки у диктанті, а диктанти без помилок. У грудні, до святого Миколая, в ефірі «Українського радіо» оголосять переможців та надішлють їм посилками символічні призи. Цьогоріч це будуть книги.

 

Аліна Акуленко додала, що у 2000 році перший радіодиктант прозвучав в ефірі до Дня перепоховання Тараса Шевченка у травні. Тоді у редакцію УР надійшла тисяча робіт. У 2016 році 22022 роботи надійшли на «Українське радіо», з них 18500 надіслані у конверті, 3522 – на електронну пошту.

 

«У різні роки кількість переможців варіювалася від двох до більш як 70», – зазначила пані Аліна.

 

Минулого року «UA: Перший» вів пряму трансляцію радіодиктанту. У 2017 році на «UA: Першому» буде лише анонс проекту, а радіодиктант читатимуть в прямому ефірі каналу «UA: Культура», сказав генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін.

 

09.11.2017