Демократи перемогли на виборах губернаторів у двох штатах.

 

Експерти називають це голосування «попереднім індикатором настроїв виборців» перед проміжними виборами до Конгресу 2018 року.

 

 

Кандидати від Демократичної партії Ральф Нортем (Ralph Northam) і Філ Мерфі (Phil Murphy) здобули перемогу на губернаторських виборах в американських штатах Вірджинія і Нью-Джерсі. Про це свідчать підрахунки голосів з двох третин виборчих округів, повідомило видання The New York Times у середу, 8 листопада.

 

Так, на виборах у Вірджинії Ральфа Нортема підтримали 51,8 відсотка виборців, в той час як його основний суперник – екс-голова Національного комітету Республіканської партії Ед Гіллеспі (Ed Gillespie), котрий у своїй виборчій кампанії відкрито орієнтувався на риторику президента США Дональда Трампа, здобув лише 46,99 відсотка голосів.

 

Тим часом у штаті Нью-Джерсі Філ Мерфі (колишній амбасадор США в Німеччині) з 56 відсотками голосів перемагає конкурента-республіканця Кіма Ґаданґо (Kim Guadagno), котрий набирає близько 43 відсотків. Таким чином Мерфі має всі шанси заступити на губернаторській посаді республіканця Кріса Крісті (Chris Christie).

 

Поряд з голосуванням в Нью-Джерсі і Вірджинії 7 листопада також відбулися вибори мера Нью-Йорка. За підсумками підрахунку бюлетенів з двох третин виборчих дільниць чинний міський голова і один з найактивніших політиків в лавах Демократичної партії Білл де Блазіо (Bill de Blasiо) впевнено перемагає конкурентку-республіканку Ніколь Малліотакіс (Nicole Malliotakis). Вона ж набирає приблизно 30 відсотків голосів, а чинного мера міста «Великого яблука» підтримало понад 65 відсотків ньюйорківців.

 

Нинішнє голосування, за твердженням експертів, – це своєрідний барометр настроїв в суспільстві, який дає змогу непрямим чином оцінити підтримку двох основних партій Сполучених Штатів через рік після президентських виборів. Окрім того, це важливий сигнал політичним стратегам партій, який, на думку аналітиків, вплине на підготовку до проміжних виборів до Конгресу США в листопаді 2018 року.

 

Наведемо для порівняння результати голосуванням рік тому під час виборів президента США. У Нью-Джерсі за кандидатку-демократку Гілларі Клінтон проголосувало 54,99% виборців, за республіканця Дональда Трампа – 41,00%. У Вірджинії рік тому за Клінтон проголосували 49,73%, за Трампа – 44,41%. У місті Нью-Йорку за Клінтон – 59,01%, за Трампа – 36,52%.

08.11.2017