Естонські правоохоронці затримали російського кібердиверсанта.

Підозрюваний громадянин Росії був затриманий на прикордонному пункті в Нарві ще минулими вихідними.

 

 

«7 листопада Державна прокуратура Естонії офіційно повідомила посольство Росії в Таллінні про те, що 4 листопада під час спроби виїзду з Естонії в Росію був затриманий 20-річний громадянин Російської Федерації», – повідомив  прес-аташе посольства РФ в Естонії Денис Мосюк, якого цитує інформаційний портал Delfi.

 

Постановою Хар'юського повітового суду від 6 листопада підозрюваний був взятий під арешт. Порушено кримінальну справу за статтею 233 «Ненасильницькі дії іноземця, спрямовані проти Естонської Республіки» і статті 216 «Підготовка комп'ютерного злочину».

 

Естонська поліція безпеки повідомила, що місцеві спецслужби вважають затриманого росіянина співробітником ФСБ. Прокурор Інна Омблер (Inna Ombler), чиї слова наводять в повідомленні поліції, назвала підозри щодо росіянина серйозними. За її словами, естонським правоохоронним органам вдалося запобігти «значній шкоді». Пані Омблер зазначила, що наразі правоохоронні органи не можуть назвати жодних подробиць про особу підозрюваного чи характер злочину, який він, імовірно, збирався вчинити.

 

У лютому цього року естонська зовнішня розвідка попереджала, що в зв'язку з головуванням Таллінна в Європейській Раді можуть почастішати спроби кіберзлочинців вчинити диверсії «з метою поставити під сумнів репутацію Естонії як цифрової держави і надійність її інформаційних систем».

07.11.2017