Помер єпископ Андрій Сапеляк.

 

Учора, 6 листопада, у Винниках на 97-му році життя помер єпископ-емерит Андрій Сапеляк.

 

 

«Відійшов до Бога Владика на покої Кир Андрій Сапеляк, салезіянець. Велика людина, з якою я мав честь бути знайомим особисто. Наймолодший отець Другого Ватиканського Собору, який як єпископ, починаючи з 1961 року, 36 років віддавав всі сили на служіння Українській Греко-католицькій Церкві в Аргентині. Але, як він сам сказав мені під час нашої зустрічі у Верхньодніпровську на початку 2000-х років з усмішкою: «Повернувся ось помирати в Україну. Вмерти треба вдома!» Владика Андрій тоді, маючи вже 80 років, створив у Верхньодніпровському (Дніпропетровська область), де він замешкав в ті часи, салезіянський осередок для дітлахів і молоді (ораторій), в якому сам натхненно працював як звичайний отець-салезіянець.

 

Людина, яка особисто була знайома з чотирма Папами і охоче ділилася своїми спогадами. Владика був дуже гостинним і радів кожному, хто приїжджав до його маленької хатини над Дніпром. Казав: «Шукав місце де поселитися. Думав про Львів, але там мені було так мокро. І привезли мене влітку на Дніпро. Боже! Та сама жара, як в Аргентині, Дніпро – як Парана! Тут саме і житиму! І Україна, і Аргентина – все разом!» – поділився спогадами Вадим Соколов.

 

Восени 2013 року 93-річний Єпископ Української Греко-католицької Церкви у Львові отримав паспорт громадянина України. Отримуючи документ, владика оповів, що зробив це з любові до України: «Я 15 років живу в Україні і тішусь з того, що можу тут жити і вмирати. Коли я був поза Україною, я завжди працював для українців. Я так жив Україною, працював для України, що хотів їхати в саме її серце. Це моє свідоме рішення – стати громадянином України».

 

07.11.2017