Повістки призовникам вручали уночі, заблокувавши вулицю.

 

Уночі на суботу відбулась облава на студентів у провулку Крива Липа у Львові, де розташована низка розважальних закладів. За повідомленнями очевидців, опівночі 4 листопада близько 20 військових і кілька поліціянтів заблокували популярний серед молоді провулок і почали перевірку документів, передає Zaxid.net.

 

Також військові намагалися влаштувати перевірку і всередині нічного клубу Paradox.

 

Речниця Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська заперечила участь поліції у цих подіях. Також участь поліції у нічній облаві заперечив голова Національної поліції Сергій Князєв, заявивши, що це провокація і що востаннє примусовий призов за участі поліціянтів відбувся у 1941-му році.

 

Проведення нічної перевірки призовників підтвердив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони Олександр Поронюк.

 

«Якщо говорити юридичною мовою, то дозволено все, що не заборонено законом. Знаєте, військові виконують не свої особисті заходи, а заходи, що стосуються національної безпеки. Адже зараз відбувається призов на національну службу і багато людей добровільно прийшли і виконують свій обов'язок, а іншим треба дати для цього стимул. Тому, щоб вчасно провести заходи, організовують такі випадки для вручення повісток. Законодавством це, на жаль, не дуже врегульовано. Але можу сказати, що нікому наручників не одягали, нікого не лякали», – заявив Олександр Поронюк.

 

Він додав, що під час операції виявили 10 чоловіків, які ухилялись від призову, – їх не затримували, лише вручили повістки.

 

Водночас заступник начальника управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Юзеф Венскович покладає відповідальність за облаву на поліцію, передає 112.

 

«Кожен громадянин зобов'язаний з початком призовної кампанії у 10-денний термін прибути до призивної ділянки для з'ясування своїх облікових даних. Якщо він цього не зробив, призовна комісія ухвалює рішення щодо оповіщення і застосування щодо цього призовника адміністративної чи кримінальної відповідальності», – зазначив він.

 

За словами Юзефа Венсковича, військові не можуть затримувати громадян чи перевіряти документи.

 

«Як мені відомо, у Львові Нацполіція проводила свій рейд щодо перевірки документів у рамках операції «Мігрант», і під час цього рейду працівники військового комісаріату вручили повістки громадянам, які ухилялися від військової служби», – уточнив він, додавши, що призов покладений на місцеву владу.

 

Своєю чергою, голова Львівської ОДА Олег Синютка заявив, що підтримує такі заходи для проведення призову.

06.11.2017