У Татарстані загострилися суперечки навколо мовної політики в освіті.

 

Йдеться про приписи з Москви скорочувати вивчення татарської мови в школах на користь російської.

 

 

Прокуратура і Федеральна служба нагляду в сфері освіти і науки вже подали директорам шкіл в Татарстані приписи про необхідність скорочення кількості уроків татарської мови та літератури. Як повідомляє інформаційний портал Meduza, деякі школи скорилися цим вимогам, інші все ще чинять опір. 

 

Прихильники вивчення татарської вказують, що, окрім нищення самобутньої національної мови, такі приписи центральної влади позбавлять праці майже три тисячі вчителів. 

 

Сигналом для Міністерства освіти Росії активізувати процес русифікації шкільної освіти в Татарстані став виступ російського президента Володимира Путіна на Раді з питань міжнаціональних відносин 20 липня цього року.

 

«Російська мова для нас – мова державна, мова міжнаціонального спілкування. Її нічим замінити не можна. Вона – природний духовний каркас всієї нашої багатонаціональної країни. Мови народів Росії – це невід'ємна частина самобутньої культури народів Росії. Вивчати ці мови – гарантоване Конституцією право, право добровільне. Змушувати людини вчити мову, яка для неї рідною не є, так само неприпустимо, як знижувати рівень і час викладання російської», – заявив шеф Кремля.

 

З вересня в Татарстані пройшли мітинги прихильників і противників обов’язкового вивчення татарської мови. А 17 жовтня представники Генеральної прокуратури спільно з працівниками Федеральної служби нагляду в сфері освіти і науки почали перевіряти школи республіки на предмет добровільності вивчення татарської мови. Незабаром правоохоронці стали надсилати в школи приписи. У них, з покликанням на Конституцію і федеральні освітні стандарти, вказувалося, що в школі «виявлено порушення», оскільки вибір «рідної мови» обмежено татарською. Також документ повідомляв, що вивчення татарської мови як рідної може відбуватися тільки за згодою батьків і не повинне заважати вивченню російської мови. Прокуратура закликала покарати винних за допущені порушення.

 

Дії прокуратури скритикував президент Татарстану Рустам Мінніханов. Він заявив, що покарання для директорів шкіл недоречне, оскільки вони «виконували інструкції», а сама ситуація, за його словами, – це «повернення в 90-ті». «Ну як може бути вивчення державної мови добровільним? Ніде в світі такого немає! Якщо десь є, покажіть!  Я згоден, нам потрібно працювати над риторикою, над кількістю годин. Ми ці питання розуміємо і цю роботу ведемо», – зазначив Мінніханов.

 

У цьому контексті варто нагадати, що ухвалення Закону України «Про освіту», який передбачає значно лагідніше впровадження української мови в школах, де навчаються представники національних меншин, супроводжувалося різкою критикою російських політиків, зокрема й самого Путіна.

 

03.11.2017