Махно прийде – порядок наведе?

Аналогії з подіями сторічної давнини знову популярні. Щоправда, жовтневий переворот виявився пшиком, тачанок з Максимами поки що не видно, але ворохобить країну помітно.

 

Вибух тижня

 

 

В Києві вкотре підірвали транспортний засіб і в результаті вибуху загинули люди. За допомогою тротилу амоналу (чи якоїсь аналогічної гидоти) в тому місті вже вбивали журналіста, тайняка і гостя з Чечні, тепер життя позбулися охоронець народного депутата і колишній правоохоронець. Сам народний депутат одіозний Ігор Мосійчук потрапив в лікарню, звідки відразу заявив, що атентат мав на меті саме його знищення, замовники акції сидять в Кремлі (звідки його і проінформували, аби пильнував за собою), а виконавці мають місцеве походження.

 

Інші версії – моторолер з вибухівкою, припаркований біля будинку, де працює телеканал «Еспресо», був використаний для вирішення якихось особистих побутових конфліктів або бізнесових інтересів. Існує гіпотеза, що Мосійчук до теракту ніяким боком відношення не має, а мішенню був відставний правоохоронець, який зараз має приватну юридичну практику.

 

Насправді, радикал №2 не така поважна фігура, аби ним зацікавилися викохані страшною і всемогутньою ФСБ диверсанти, але «російський слід» озвучили всезнаючі радники міністра МВС Геращенко і Шкіряк, і, очевидно, розвиватимуть саме цю тему.

 

Чи буде розкрито черговий резонансний злочин – питання риторичне.

 

Штурм тижня

 

 

Прізвище Мосійчука вигулькувало і в скандалі з Святошинським районним судом столиці, де розглядали справу члена добровольчого батальйону ОУН Коханівського. В цій історії якраз найбільше бізнесових інтересів і того, що поліцаї називають «битовухою».

 

Коханівського закрили, бо він влаштував стрілянину зі своїм колегою по зброї на прізвисько чи то Рем, чи то Рембо. Атракція відбувалася біля станції метро, і добре, що стрільці були кепські, бо поранили тільки один одного і нікому з довколишніх збитків не зробили.

 

Святошинський райсуд мав нещастя взятися за цю справу, після чого одну з зал засідань цієї установи активісти-симпатики Коханівського розгромили і захопили. Потім з’явилися правоохоронні органи, залу штурмували, активістів клали на підлогу.

 

За кадром лишилося те, що Коханівський і Рем-Рембо мають конфлікт інтересів щодо об’єкта столичної нерухомості, Мосійчук допомагає оунівцю, внаслідок чого поламані меблі і макабрична картинка в засобах масової інформації.

 

Сто років тому один лисий маніяк казав, що не треба боятися людини з рушницею. Говорилося то стосовно «окопників», які повернулися з фронту. Тепер хтось має ляпнути, що людей з АКМ чи ПЗРК також боятися не варто. Просто доцільно обходити їх десятою дорогою, коли вони щось з’ясовують біля станції метро, а в суд краще взагалі не потрапляти.

 

Захоплення тижня

 

 

В неділю вранці хтось йде до церкви, а комусь більше подобається захопити шматок військової частини, порубати там дерева і поставити паркан. Саме так сталося в Одесі, де кілька десятків невідомих ввірвалися на територію в/ч А-3571 і почали там встановлювати свої порядки. Військові, які, згідно з вимогами вартової служби, мали б застосувати зброю, вели себе як хіпі-пацифісти, і згодом лише пожалілися, що якісь люди в балаклавах їх ображають, забираючи нерухоме майно.

 

Місцеві правоохоронці відреагували ще цікавіше. Радник голови Нацполіціі в Одеській області Руслан Форостяк заявив:

«Хочу повністю спростувати інформацію, поширену прес-службою командування ПС ЗСУ. Чергова частина поліції отримала повідомлення про події у в/ч, слідча група виїхала на місце. Правоохоронці з'ясували, що будівельні роботи проходять на території, прилеглій до в/ч, за її межами. У забудовника є всі необхідні документи та дозволи від органів місцевого самоврядування».

 

Запевнення поліцейського мало корелюються з думкою заступника глави СБУ Андрія Левуса.

«Ситуація з нападом на військову частину в Одесі буде розглянута на засіданні Комітету нацбезпеки. Хто б не стояв за нападом і які б мотиви не спонукали нападників, вони повинні бути покарані», – сказав Левус.

 

Попри резонанс, який отримала операція вихідного дня, що має всі риси рейдерської атаки, її, скоріше за все, акуратно заметуть під хідник, бо супермаркети (чи що там хочуть будувати на території військової частини?) в країні, що веде війну, є об’єктами набагато важливішими, ніж кавалок якогось аеродрому.

 

Звільнення тижня

 

 

Заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза з допомогою турецької дипломатії і самого президента Туреччини Раджепа Ердогана таки визволили з російської в’язниці. Кримські татари через Анкару потрапили до Києва, де отримали від Порошенка державні нагороди за мужність і незламність.

 

Подробиць умов звільнення широкому загалу не повідомляють, а на хлопський розум те, що відбулося, пояснив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

«Все-таки дуже великий тягар вини на Російській Федерації. Вони зараз, мабуть, хочуть якимось чином пом'якшити світову громадськість», – сказав він, і, аби світова спільнота не тішилася росіянами, які буцім твердо стали на шлях виправлення, тому скасовуйте європейці з американцями санкції, додав:

«Мабуть, вони (росіяни) спробують використати цей аргумент (звільнення Умерова і Чейгоза), мовляв, у Росії пішла якась лібералізація. Я думаю, що якщо хтось попадеться на таку вудку, це буде великою помилкою... Нічого в політиці РФ не змінилося».

 

Кримські татари добре знають, що може виправити росіян.

 

30.10.2017