Порошенко висловився на підтримку територіальної цілісності Іспанії.

 

Президент України Петро Порошенко заявив про свою підтримку територіальної цілісності Іспанії.

 

Про це він сказав на зустрічі з міністром закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастісом у Києві, повідомляє прес-служба АП.

 

"Петро Порошенко підтвердив незмінну позицію України щодо підтримки територіальної цілісності Іспанії у контексті останніх подій навколо Каталонії", – поінформував офіс голови держави.

 

Пан Альфонсо натомість наголосив, що його країна повністю підтримує суверенітет та територіальну цілісність України.

 

Сторони наголосили на потребі збереження чинного режиму санкцій ЄС щодо Росії до припинення російської агресії проти України та відновлення територіальної цілісності і суверенітету.

 

Співрозмовники також обговорили перспективи пожвавлення у торговельно-економічній та інвестиційній сферах. Зачепивши тему міжлюдських контактів, представники держав домовилися про відкриття Інституту Сервантеса в Києві, а також відкриття Українського інституту в Мадриді.

 

Як писав Z, у Києві Альфонсо Дастіс також зустрівся з українським колеґою Павлом Клімкіним. "Ми послідовно підтримуємо дії уряду Іспанії, спрямовані на застосування Конституції Іспанії і на відновлення правового поля Іспанії", – запевнив очільник МЗС України, подякувавши Іспанії за підтримку незалежності України, територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах і за послідовну підтримку євроінтеграційного курсу.

 

"Те, що він приїхав саме зараз, маючи чимало справ в Іспанії, які пов'язані із ситуацією навколо Каталонії, свідчить про солідарність Іспанії з Україною", – підкреслив голова української дипломатії.

 

На погляд Клімкіна, Росія намагається використати нинішні події в Каталонії, аби дестабілізувати ЄС.

 

“Ми прекрасно знаємо, що Росія робить спроби використовувати ці події, щоб побудувати хибну логіку того, що відбувається в Європі. Намагаючись поставити в один ряд події щодо незаконної окупації Криму і того, що відбувається в Каталонії, або те, що відбувається навколо Косова, і так само підтримуючи ті сили в Європі, які намагаються дестабілізувати ситуацію і послабити Європу, таким чином продовжуючи гібридну війну проти європейського проекту”, – сказав Клімкін.

 

Він зазначив, що Україна та Іспанія мають спільні виклики та спільні завдання, над якими держави працюватимуть.

 

30.10.2017