КВУ зафіксував "безлад і хаос" на виборах до громад.

 

Комітет виборців України зафіксував численні випадки порушень законодавства з боку дільничних виборчих комісій на перших виборах до об'єднаних територіальних громад і низько оцінив рівень роботи комісій.

 

Про це сказав генеральний директор КВУ Олексій Кошель на прес-конференції, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Це є достатньо серйозна проблема, цей безлад, повний хаос в роботі комісій. Для її уникнення слід змінити кілька речей. Перше – це чинне законодавство, яке має бути максимально виписане і чітко деталізоване. І друге – підготовка членів дільничних виборчих комісій", – сказав Кошель.

 

Керівник КВУ зазначив, що на виборах в неділю фіксували, зокрема, випадки голосування виборців без документів, котрі посвідчують особу.

 

"Ми фіксували різні приклади, коли на дільниці приходили із ксерокопіями паспортів. На одній із дільниць комісія прийняла рішення, що авторитетна особа може підтвердити особу виборця без документа. Фіксували випадки спроб голосування за водійськими правами, заповнення бюлетенів олівцем замість ручки. Ми фіксували велику кількість порушень, пов’язаних із виборчою документацією, а саме в день виборів масово виявлялися помилки у виборчих бюлетенях", – перелічив Кошель.

 

Окрім того, він зазначив: низка партій вже заявила, що помилки і відсутність їхніх кандидатів у бюлетенях є "технологією з розправи з певними партіями". Водночас, на його думку, такі порушення свідчать про низький рівень роботи ДВК. "Це є швидше низький рівень роботи дільничних виборчих комісій, і ми також бачили приклади, коли порушення були помічені в переддень голосування. Комісії оперативно приймали рішення і передруковували бюлетені, і проблема зникала сама собою", – зазначив гендиректор КВУ.

 

При цім він наголосив, що на попередніх виборах навчанням членів ДВК займались експертні організації, і проблем було дещо менше. "Зараз сплеск проблем серйозно піднявся", – вважає Кошель.

 

30.10.2017