ОПОРА: Фреквенція на виборах у громади становила 48,2%.

 

Середня активність виборців на перших місцевих виборах до 201 об’єднаної територіальної громади 29 жовтня 2017 року становила 48,2% при похибці у 3,7%.

 

Про це йдеться у попередньому звіті громадської мережі ОПОРА.

 

У порівнянні з іншим масштабним голосуванням – першими виборами у 144 громаді 18 грудня 2016 року – фреквенція дещо зросла (тоді було 47,29%). На місцевих виборах 2015 року з’ява виборців становила 46,6%.

 

Згідно з висновком мережі ОПОРА, «масштаб та статистика виборчих зловживань порівняно з попередніми виборами зменшилася». Водночас організація висловила стурбованість нападом на виборчу дільницю на Дніпропетровщині. «Безпрецедентні випадки кримінального втручання в хід виборів на етапі голосування (як це було на виборчій дільниці №120505 Дніпропетровської області) прямим чином унеможливлюють реалізацію виборцями своїх прав, а отже, є неприпустимими», – йдеться у звіті організації.

 

ОПОРА констатувала, що ключовим порушенням на виборах стали спроби отримати бюлетені без належних підстав – тобто без пред’явлення паспорта громадянина України. Такі порушення зафіксували у 13,1% ДВК, найбільше – на Сумщині та Житомирщині.

 

«Практика незаконної видачі бюлетеня толерується членами виборчих комісій чи навіть супроводжується спробами формального закріплення таких дій колегіальними рішеннями комісій. Те, що такі неправомірні дії членів комісій зазвичай знаходять підтримку та розуміння у виборців, вказує на критично низький рівень правової культури громадян і їхньої обізнаності із законом та наслідками його порушення», – констатували спостерігачі.

 

Протягом дня голосування надходили поодинокі повідомлення від спостерігачів про підвезення виборців до дільниць. Такі неподобства зауважили на Харківщині, Запоріжжі, Івано-Франківщині, Сумщині. ОПОРА зазначає, що правоохоронці мусили перевірити, «за які кошти здійснювали таке підвезення, чи підвозили лише прихильників окремих кандидатів, чи всіх виборців», проте, «на жаль, у всіх подібних випадках працівники правоохоронних органів не вдавалися до активних дій з метою з’ясування обставин інцидентів».

 

98,3% виборчих дільниць відкрилося вчасно. Декотрі мали проблеми з матеріально-технічним забезпеченням: занадто тісні приміщення, брак виборчих скриньок і кабінок для голосування, неякісний (або з помилками) друк бюлетенів, відсутність сейфів тощо. «Не всі ДВК, як засвідчують спостерігачі ОПОРИ, належним чином забезпечували охорону виборчих бюлетенів до початку голосування. На 12,3% ДВК, згідно з інформацією ОПОРИ, працівники правоохоронних органів не здійснювали охорони бюлетенів», – повідомили спостерігачі.

 

Процес підрахунку голосів відбувався в безконфліктній атмосфері, на 98,4% виборчих дільниць спостерігачі не фіксували жодних випадків перешкоджання з боку членів комісій, кандидатів чи довірених осіб проведенню підрахунку. Загалом, 99,2% спостерігачів констатували, що вони довіряють результатам підрахунку голосів на виборчих дільницях.

 

Що ж до перебігу самої кампанії, котра стартувала ще у вересні, то ОПОРА зазначає, що «виборчий процес на перших виборах у об’єднаних територіальних громадах був достатньо конкурентним, при цьому виборці отримали можливість обирати серед широкого переліку кандидатів, висунутих місцевими організаціями політичних партій або самовисуванців».

 

Водночас перебіг виборчого процесу та день голосування засвідчив «гостру необхідність внесення змін до чинного законодавства, яке має запобігти виявленим проблемам». Порушення законодавчих вимог щодо ведення передвиборної агітації, непрозорість фінансування кампаній кандидатів, випадки втручання державних службовців до виборчого процесу, проблеми із утворенням виборчих округів та виготовленням виборчих бюлетенів, прояви підкупу виборців «залишаються переконливим аргументом для необхідності проведення комплексного удосконалення виборчого законодавства», переконані в мережі ОПОРА.

 

На погляд спостерігачів, силовий напад на ДВК на Дніпропетровщині «є переконливим доказом необхідності посилення заходів безпеки на виборах».

 

29 жовтня 2017 року перші вибори відбулися у 201 об’єднаній територіальній громаді. Голосували в кожній області. Найбільша кількість перших виборів відбулася у Дніпропетровській (19) та Волинській областях (19).

 

30.10.2017