Інститут національної пам'яті закликав політиків не кидатися поняттям "геноцид".

 

Український інститут національної пам'яті закликав не вживати термінів "голодомор" і "геноцид" у невластивому значенні.

 

Про це йдеться у заяві, поширеній УІНП.

 

"Терміни «голодомор» та «геноцид» мають чітке визначення в міжнародному праві та національному кримінальному законодавстві України. Їхнє вживання у невластивому значенні заради посилення емоційного впливу є недоречним", – наголосили в інституті.

 

В УІНП обурені, що політики, критикуючи декотрі реформи, вдаються до порівнянь, начебто ті реформи є "цинічним і спланованим геноцидом українців" або: "геноцид розпочався: українців знищать за законом", "ситуація зараз схожа мені на геноцид, Голодомор в Україні".

 

Інститут нагадує, що термін "геноцид" у 1944 році запровадив професор криміналістики Рафаель Лемкін. Конвенція про запобігання і покарання за злочини геноциду, що була ухвалена Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 р., визначає геноцидом "будь-яку з наступних дій, скоєних з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку: (А) вбивство членів такої групи; (Б) заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи; (В) навмисне створення для групи таких умов життя, які розраховані на фізичне знищення її в цілому або в частині; (Г) заходи, розраховані на запобігання дітородінню в середовищі такої групи; (Д) насильницьке передавання дітей з однієї людської групи в іншу".

 

"Закликаємо політиків та громадських діячів утриматися від безвідповідального вживання у своїй риториці слів «геноцид» та «голодомор» винятково заради посилення емоційного впливу на аудиторію. Недоречне використання обох термінів, які означають буквальне вбивство мільйонів людей, призводить до їхнього нівелювання і є наругою над пам'яттю убитих", – ідеться в заяві УІНП.

 

26.10.2017