Чийгоз та Умеров назвали своє звільнення несподіваним.

 

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз розповіли, що звільнення з російської в'язниці стало для них несподіванкою, адже вони відмовилися виконувати передумову РФ щодо визнання провини.

 

Про це вони сказали в ефірі телеканалу ATR.

 

Зі слів Ахтема Чийгоза, останнім часом жодної надії на визволення не залишалося.

 

"Я дякую всьому українському народу і президенту України, президенту Туреччини за це несподіване звільнення, що ми отримали. Жодної надії на це не було, і я, в принципі, розумів, що мені треба сидіти всі 8 років, тому що в моїй ситуації ні про які інші варіанти не могло бути мови", – сказав Чийгоз.

 

Він підкреслив, що за час його перебування в СІЗО не раз отримував пропозицію від російських спецслужб про звільнення в обмін на визнання провини.

 

"З моменту мого арешту багато було пропозицій, досить мерзенних, з моєї точки зору, так і з точки зору нормальної людини. Якби я хотів таким шляхом вийти на свободу, я не просидів би практично рік", – сказав Чийгоз і зазначив, що не підписував запропонованого йому прохання про помилування у президента РФ Володимира Путіна.

 

Ільмі Умеров також подякував усім причетним до його звільнення і заявив, що має намір продовжити боротьбу за повернення окупованого Криму.

 

"Я теж приєднуюсь до того, що сказав Ахтем, я дякую президентові Туреччини за те, що він проявив таку ініціативу. Для мене було повною несподіванкою, що я опинився поруч з Ахтемом, тому що я був під підпискою про невиїзд і не був позбавлений волі. Я весь цей час, півтора року з моменту порушення кримінальної справи, перебував вдома, їздив Кримом, брав участь у різних заходах, спілкувався з журналістами. Все це я продовжував, для мене трохи інакше все було, ніж для Ахтема. Він звільнився з СІЗО, а я змушений був залишити батьківщину. Мабуть, це доля, що якусь частину часу, боротьби треба перенести в столицю України, на материкову частину країни. Доведеться там пожити і звідти боротися за повернення Криму до складу України", – сказав він.

 

Зі слів Умерова, сьогодні вранці його забрали просто з палати в лікарні, в якій він перебував останні кілька днів. Заступник голови Меджлісу також повідомив, що він і Чийгоз мають намір якомога швидше вирушити з Анкари до Києва.

 

26.10.2017